nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az MTI önállóságának visszaállítását követelik

Nyílt levéllel fordult Szalai Annamáriához, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökéhez az MTI üzemi tanácsa, illetve szakszervezete, valamint az MTVA telephelyi üzemi tanácsa, kérve a közszolgálati hírügynökség önállóságának visszaállítását. Szalai Annamária az MTI-hez eljuttatott válaszlevelében azt kérte, hogy a levélírók a megfogalmazottak ügyében a munkáltatókhoz forduljanak, de hozzátette: az a meggyőződése, a fennakadások „a munkáltatók, az üzemi tanácsok és a szakszervezetek jóhiszemű, jobbító szándékú együttműködésével” orvosolhatók.

MTI | 2012. április 21.
|  

Az NMHH elnökéhez eljuttatott nyílt levél írói felvetették: megítélésük szerint az elmúlt másfél évben számos probléma adódott a széttagoltságból, illetve abból, hogy az MTVA-ban a hírügynökségi területet nem ismerők hoztak a területre vonatkozó döntéseket, vagy nem hoztak meg olyan döntéseket, amelyek a napi működést segítették volna. Utaltak arra is, hogy noha már április vége közeledik, az MTI Nonprofit Zrt. még nem rendelkezik üzleti tervvel 2012-re.Az MTI számára elkülönített idei költségvetési összeg nyilvánvalóan nem elegendő, noha az Országgyűlés megszavazta a közmédia, ezen belül az MTI finanszírozásához szükséges keretet” – jegyezték meg.

A válaszlevélben Szalai Annamária azt írta, hogy a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló törvény „szabályaiból eredően a Magyar Távirati Iroda Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság működése tekintetében sem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, sem annak Médiatanácsa, sem az elnöke semmilyen hatáskörrel nem rendelkezik”. A törvény egyértelművé teszi a közszolgálati médiarendszer felépítését, a szereplők feladatát, felelősségük körét, ettől érvényesen eltérni nem lehet – olvasható.

Szalai Annamária rámutatott: a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a médiaszolgáltatásról szóló törvény által meghatározott keretben látja el a feladatát. A jogszabály szerint az MTVA szerint önálló jogi személy, gazdálkodó szervezet, amely felelős vezetéssel rendelkezik.

A Médiatanács, mint jogalkalmazó kíséri figyelemmel a kezelői jogkörében az MTVA tevékenységét, a médiaszolgáltatásról szóló törvénnyel való megfelelést, ésösszességében kezelőként elégedett a működés eddigi eredményeivel” – írta Szalai Annamária.

Az Önök által konkrétan felvetett bosszantó, a napi működést adott esetben nehezítő munkaszervezési problémák például az, hogy a dolgozók 3000 forintos bérlet-hozzájárulás fejében útvonal-nyilvántartás vezetésére kötelezettek, egy olyan méretű és mélységű átalakítás esetében, mint amilyen az elmúlt másfél évben ezen a területen megvalósult, bizonyára előfordulhatnak” – áll a levélben.

Szalai Annamária közölte, ezek kivizsgálása, kezelése, és általában a munkafolyamatok megszervezése, hatékonyabbá tétele, összehangolása az érintett gazdálkodó szervezetek menedzsmentjének, nem pedig az NMHH-nak, Médiatanácsnak vagy az NMHH elnökének a hatáskörébe tartozik.

Meggyőződésem, hogy a levelükben megjelölt, az operatív működés körébe tartozó fennakadások, amennyiben beigazolódnak, a munkáltatók, az üzemi tanácsok és a szakszervezetek jóhiszemű, jobbító szándékú együttműködésével feltárhatók, és orvosolhatók, a felelősségi rendszerek egyértelműbbé tehetők” – fogalmazott.

Szalai Annamária szerint a hosszú távú megoldások érdekében felderíthetőek azok a körülmények is, hogy mi vezethetett el például ahhoz a valóban aggasztó állapothoz, hogy az átalakulás után alig másfél évvel a munkavállalók márteljesen leamortizálódott eszközöket, számítógépeket, laptopokat, magnókat, mobiltelefonokat, fényképezőgépeket használnak.

„A fentiek alapján kérem, hogy az Önök rendelkezésére álló információkkal forduljanak a munkáltatók képviselőihez” – zárta levelét Szalai Annamária. Az NMHH elnökéhez eljuttatott, az MTI érdekvédői által jegyzett nyílt levélben az olvasható:az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján úgy véljük, hogy a Magyar Távirati Iroda (MTI) esetében a közmédiumok összevonása nem vezetett a korábban deklarált és várt eredményekhez, leginkább azért nem, mert a hírügynökségi tevékenység és munka számos olyan sajátossággal bír, amely nem teszi lehetővé annak egységes kezelését a rádiózással és televíziózással.

Ennek következménye az, hogy az elmúlt időszakban MTVA azon törekvése, hogy egységes működési feltételeket teremtsen, számos, a hírügynökségi munkát nem segítő, hanem inkább akadályozó megoldáshoz vezetett olvasható a levélben.

A levélírók munkajogi szempontból azt is aggályosnak tartják, hogy az MTVA-hoz került hírügynökségi újságírók vezetői a hírügynökségi tevékenységben nem vesznek részt, azt nem ismerik, miközben a napi munkában az irányítást az MTI Nonprofit Zrt. alkalmazottai gyakorolják.

Ők azonban semmilyen munkajogi kapcsolatban nem állnak az általuk irányított MTVA-s dolgozókkal. A rendszer kizárólag azért működik mégis, mert az abban részt vevők a korábbi szokások alapján úgy tesznek, mintha mi sem történt volna” – fogalmaztak.

Címkék: Média, Kormány, MTI, Politika
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X