nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az igazi pi-nap

Minden év március 14-én ünnepelhetik a pi-napot az irracionális szám rajongói. Jövőre pedig egy igazán különleges pillanatban is részünk lehet.

nyest.hu | 2014. március 14.
|  

Az irracionalitás néha nagyon vonzó tud lenni; főleg matematikai értelemben. Sokan évről évre növekvő izgalommal várják március 14-ét, de nem a közelgő forradalom és szabadságharc ünnepe miatt, hanem mert a dátum számjegyei π (pi) első két tizedesjegyét adják (3,14). Március tizennegyedike a pi-nap.

A π irracionális valós szám, ami azt jelenti, hogy nem racionális, azaz nem írható fel két egész szám hányadosaként. Ezeknek az úgynevezett végtelen, nem szakaszos tizedes törteknek a tizedes jegyeit, ha időnk engedi, a végtelenségig számolgathatjuk. Úgy kapjuk meg, ha egy tetszőleges kör kerületét elosztjuk az átmérőjével. A π értéke megközelítőleg: 3,14159265359.

Aki szemfüles, és tudja a π tizedes jegyeit, észreveheti, hogy jövőre egy igazán különleges π-napot ünnepelhetünk. Egészen pontosan 2015. március 14-én, 9 óra 26 perc 53 másodperckor. Ekkor adja majd ki a dátum a π kilenc tizedesjegyét. Az ünnepre az I fucking love Science nevű Facebook-oldal is készül már most; a következő posztert készítették:

Erre még egy évet várnunk kell....
Erre még egy évet várnunk kell....
(Forrás: Facebook)

Ilyen még tényleg nem volt, és nem is lesz, úgyhogy ideje fölkészülni erre a különleges pillanatra!

Forrás

I fucking love Science

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 El Vaquero 2014. március 15. 09:21

Ma már minden szarnak napja van, talán már csak a seggvakarásnak nincs.

 

@fromdtod: psszt! Ezt még brit tudósoknak fel kell fedezniük, hogy a bulvármédia lehozhassa. Ne rontsd el mindenki örömét.

1 fromdtod 2014. március 14. 08:52

És 1915-ben mi volt? És 2115-ben mi lesz?

Információ
X