nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az Europeana kulturális portál gazdagítását szorgalmazza Brüsszel

Az uniós tagállamoknak valamennyi köztulajdonban álló mesterművet 2016-ig az Europeana kulturális portál rendelkezésére kellene bocsátaniuk - indítványozza az a hétfőn Brüsszelben közzétett jelentés, amelyet egy szakértői csoport készített az Európai Bizottság megbízásából.

MTI | 2011. január 11.
|  

Az Europeana portálnak központi szerepet kell betöltenie Európa online elérhető kulturális örökségében – olvasható a dokumentumban. A jelentést összeállító munkacsoportot Maurice Lévy, a Publicis reklám- és kommunikációs cég elnök-vezérigazgatója, Elisabeth Niggemann, a Német Nemzeti Könyvtár igazgatója, egyben az Europeana Alapítvány elnöke, valamint Jacques De Decker belga író alkotta.

A jelentés felszólítja az EU-tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket a könyvtáraikban, archívumaikban és múzeumaikban fellelhető gyűjtemények online elérhetővé tétele érdekében. Ami a költségeket illeti, a munkacsoport számításai szerint 100 kilométernyi közút megépítésének árából fedezni lehetne az EU könyvtáraiban fellelhető könyvek 16 százalékának, illetve az uniós tagállamok kulturális intézményeiben elérhető audiótartalom egészének digitalizálását.

A digitalizálás terén a munkacsoport szerint elő kell segíteni a magán- és közszféra közötti partnerségeket, amelyeknek átláthatóknak, nem kizárólagosaknak és valamennyi partner számára méltányosaknak kell lenniük, továbbá országhatároktól függetlenül mindenki számára hozzáférést kell biztosítaniuk a digitalizált anyagokhoz. Célszerű lenne, ha a magánszférabeli partner legfeljebb hét évig élvezhetné egy adott digitalizált anyag preferenciális használatát – áll a jelentésben.

A munkacsoport arra az álláspontra helyezkedett, hogy a szerzői jogvédelem alatt álló, de kereskedelemi forgalomban már nem kapható művekhez online hozzáférést kell biztosítani. Elsősorban a jogtulajdonosok feladatának tekintik e művek digitalizálását és hasznosítását, ám úgy vélik, ha a jogtulajdonosok ezt nem teszik meg, akkor a kulturális intézményeknek lehetőséget kell kapniuk az anyagok digitalizálására, valamint – a jogtulajdonosoknak fizetett díj ellenében – a nyilvánosság számára elérhetővé tételére.

Az EU-nak mihamarabb szabályokat kell hoznia a gazdátlan művekre vonatkozóan, amelyek jogtulajdonosai ismeretlenek – javasolják a szakértők.

Az europeana.eu oldalon már több mint 15 millió digitalizált könyv, térkép, fénykép, kisfilm, festmény és zenei részlet érhető el, ez azonban csak a töredéke az európai kulturális intézményekben található műveknek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X