nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az első navahó nyelvtanulási szoftver

Piacra dobták Amerikában az első navahó nyelvű nyelvtanulási szoftvert. A cél: fellendíteni az egyre kevésbé népszerű indián nyelvet.

nyest.hu | 2010. augusztus 26.
|  

Navahó nyelvű szoftvert dobott piacra az Amerika-szerte közkedvelt nyelvtanulási programokat gyártó cég, a Rosetta Stone. Az új termék része a cég veszélyeztetett nyelvek fellendítését célzó projektjének. „Hisszük, hogy a navahókkal való együttműködésünk egy lépés volt annak érdekében, hogy egyre kevesebb nyelv haljon ki a világon” – mondja a cég szóvivője.

A navahót még mindig 100 ezren beszélik, így ez számít az Egyesült Államok legelterjedtebb indián nyelvének. Ennek ellenére a fiatalok közül egyre kevesebben ismerik és használják: egy 2000-ben készített felmérés szerint a 17 évnél fiatalabbak egyáltalán nem.

Az új szoftver úgy jöhetett létre, hogy több száz navahó önkéntes több ezer órát dolgozott rajta: fotókkal, hangfelvételekkel és egyéb információkkal segítették a projektet – számol be a Daily Times.

A navahó egyébként meglehetősen nehéz nyelvnek számít: a szórend például kifejezetten nagy próba elé állítja az angol anyanyelvűeket. Ahelyett például, hogy „a madár a fán ül”, ebben a szórendben kell fogalmazni navahó nyelven: „a madár, a fa, rajta, ül”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X