nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az egyik eddigi legrészletesebb jiddis szótár

Nemrég jelent meg a jiddis nyelv eddigi egyik legrészletesebb szótára, érdekes módon egy jiddis-japán egyirányú szótár.

nyest.hu | 2012. január 19.
|  

A jiddis nyelv első írásos emlékei 1272-ből származik, 1542-ben pedig már egy négynyelvű jiddis-héber-latin-német szótár is megjelent, jóval az első angol értelmező szótárak előtt. A jiddis nyelvnek azóta több mint 100 kétnyelvű szótára készült már el, de a héber nyelvet leszámítva a mostani jiddis-japán szótár az első, hogy a jiddis nyelv szinte teljes szókincse egy nem európai nyelv számára vált elérhetővé.

Az új jiddis-japán egyirányú szótár egy ember több évtizedes munkájának az eredménye. Kazuo Ueda már egyetemi diákként a 60-as évek végén egész jól elsajátította a jiddis nyelvet, melyet a német és az angol mellé tanult meg önszorgalomból. A szótár elkészítésében a jiddis nyelv két másik tudósa is segítette Ueda munkáját.

Az új szótárnak 28 ezer szócikke van. Összehasonlításul érdemes megemlíteni, hogy ez több, mint az egyik legnépszerűbb angol-jiddis szótárban, a Max Weinreich klasszikusában megtalálható szócikkek száma, és nem sokkal kevesebb, mint a jelenlegi jiddis szótárak aranystandardjának számító 2002-es jiddis-francia szótár. Szakemberek szerint a szótár egyetlen igazi hibája az ára. A 60 ezer jenes árcédula ugyanis 185 ezer forintnak felel meg. Ez még a jómódú Japánban is igen soknak számít.

A történet további pikantériája, hogy becslések szerint összesen nagyjából 20 japán lehet, aki jól tud jiddisül…

Forrás

The Jewish Daily: Land of the Rising Zun

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X