nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
5 ezer új szó németül

A német nyelv örök szótára, a máig példaértékű Duden, 1880-ban jelent meg először. Akkor még „csak” 28 ezer szót tartalmazott. A legfrissebb változat július 22-én került a boltokba – számolt be róla a BBC.

nyest.hu | 2009. július 23.
|  

A Duden örökzöld, örökifjú – örök. A 4–5 évente frissülő szótársorozat a hagyomány és újítás páratlan ötvözetét nyújtja. Jelenleg 12 kötetben jelenik meg, és a 24. kiadásnál jár.

A legfrissebb kiadvány 135 ezer szót tartalmaz – 5 ezerrel többet, mint az előző. Az új szavak egy része a csak angolul tudók számára is ismerős lehet, mivel úgy tűnik, a német is szivacsként szívja magába az angol kultúrkörrel együtt terjedő, gyakran frappáns kifejezéseket. Az After-Show-Party kis módosítással, afterpartyként magyarul is ismerősen cseng, akárcsak a németben és magyarban igeként egyaránt létező twittern ('twitterezni').

A gazdasági válság az angolhoz hasonlóan a német szókincsen is nyomott hagyott, így a Duden olyan új szavakkal bővült, mint a Kreditklemme ('hitelkorlátozás') vagy a Konjunkturpaket ('ösztönző csomag').

A tekintélyt parancsoló 135 ezer szavas szókincs felmutatásával a Duden mégsem a legnagyobb szótár Európában: a hamarosan megjelenő Historical Thesaurus of the Oxford English Dictionary a beszámolók szerint 600 ezer szót tartalmaz majd.

Információ
X