nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az apák tényleg nem anyák!

A kutatók hangfelvételek és egy beszédfelismerő szoftver segítségével most azt bizonyították, hogy az apák nem veszik magukra az anyaszerepet. Ez a hanghordozásukból is kiderül.

nyest.hu | 2015. június 2.
|  

Azt már hosszú ideje bizonyították, hogy az anyák másképp beszélnek kisgyermekeikkel, mint másokkal. Magasabb hangfekvést használnak, változatosabban intonálnak. Erre a „nyelvre” az angolban külön szó is van, motherese-nek nevezik. A szót mother ’anya’ szóból és a tipikusan népnevekből melléknevet létrehozó -ese képzőből alkotta Elissa Newport, a témával foglalkozó kutató az 1970-es évek elején. A magyarban ezt a beszédmódot dajkanyelvnek hívják. A Washingtoni Állami Egyetem kutatói most azt vizsgálták, hogy vajon az apák is más módon beszélnek-e gyermekeikkel, vagy ez csak az anyák sajátja, írja a Science Daily.

A kísérlet során óvodás gyermekeknek és szüleiknek adtak hangfelvevő berendezéseket. Így a készülék a kísérleti alanyok otthonában rögzíthette a beszélgetéseket, nem pedig mesterséges környezetben. Az így készült hangfelvételeket beszédfelismerő szoftver segítségével elemezték.

Az anyák szövegének vizsgálata azt mutatta, hogy az anyák valóban magasabb hangon beszélnek gyermekükhöz, mint a felnőttekhez, és gyakrabban változtatják a hangmagasságukat is. Ezzel tehát megerősítették a korábbi kutatási eredményeket.

Az anyák magasabb hangon beszélnek
Az anyák magasabb hangon beszélnek
(Forrás: Wikimedia Commons / Arrecife / CC BY-SA 3.0)

Az apák esetében azonban a kutatók nem találtak jelentős különbséget a hanghordozásban: az apák ugyanúgy beszéltek gyermekükkel, mint a felnőttekkel. Ezt természetes körülmények között készített hangfelvételekkel és automatikus beszédfelismeréssel most bizonyították először.

Az anyák a pszichológusok szerint azért módosítják hanghordozásukat amikor gyerekekhez beszélnek, mert a változatos hanglejtés vonzó a gyerekek számára. Így az anyai beszédmód fontos szerepet játszik az anya–gyermek kapcsolat elmélyítésében. Ebből vajon az következik, hogy az apák felnőttes hanghordozása miatt nem is alakulhat ki szoros kapocs az apa és gyermeke között?

A kutatást vezető Mark VanDam professzor szerint erről nincs szó. Véleménye szerint az apáknak abban jut fontos szerep, hogy gyermekeikkel a felnőttes beszédmódot megismertessék. Az apák így tulajdonképpen hidat képeznek a család és a külvilág között. Emellett annak ellenére, hogy a hanglejtésüket az apák nem módosítják, a szókincsüket és a hangerejüket ők is a gyermekekhez igazítják.

Az apák másképp beszélnek
Az apák másképp beszélnek
(Forrás: Wikimedi Commons / Jane Campbell / PD)

A kutatók egyelőre csak olyan családokat vizsgáltak, amelyekben a szülők együtt éltek. Arra a kérdésre így még nem tudnak választ adni, hogy azok az apák, akik egyedül nevelik gyermeküket, vagy azok, akik volt feleségükkel felváltva gondoskodnak a gyerekről, hogyan módosítják hanglejtésüket, ha a gyermekükhöz fordulnak.

Forrás

Secrets of baby talk: Why mothers say coo while fathers stay cool

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X