nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Átütő siker Bangladesben: angollecke mobilon

Több százezer szegény származású bangladesi fiatal vesz angolleckéket mobiltelefonon a BBC jótékonysági programja jóvoltából.

MTI/nyest.hu | 2009. december 15.
|  

A bengáli nyelven Dzsanala (ablak) névre keresztelt programot a múlt hónapban indította el a BBC World Service Trust, amely a média segítségével küzd a szegénység, az emberi jogok megsértése és a rossz életkörülmények ellen. Amint arról nem olyan régen beszámoltunk, a programról már a kezdet kezdetén világos volt, hogy sikere elsöprő lesz: az első napon mindössze 25 ezer érdeklődőre számítottak a szervezők, ehelyett mindjárt 84 ezren voltak kíváncsiak az új szolgáltatásra. A program elindításának hatodik napján pedig már közel négyszázezren tárcsázták a mobil kurzust.

A Dzsanala célja, hogy támogatásával 2011-re hatmillió embert tanuljon meg angolul.

A program teljes hossza 18 hónap, ez idő alatt pedig az országban működő (és szinte a lakosság egészét lefedő) hat mobiltelefon hálózat mindegyikéről, hetente ötször lehet tárcsázni a kurzus számát. „Egyszerű és jó. Három takába (8 forintba) kerül tanóránként, ami a legolcsóbb módja az angoltanulásnak Bangladesben. Mert bár itt rengeteg angolóra van, a legtöbbjük fárasztó és alacsony színvonalú” – vélekedett a 21 éves Rahman.

A textiliparban tanuló fiú elmondása szerint a nyelvtudás elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki jól fizető munkát kapjon a fővárosban, Dakkában működő külföldi vállalatoknál. Az ország exportra építő textilipara ugyanis elvárja az angoltudást az alkalmazottjaitól, akik ezért cserébe akár 500 dollárt (94 ezer forint) is kereshetnek havonta egy olyan országban, ahol a minimálbér összege 25 dollár (4700 forint).

„Az oktatási rendszerünk belebukott a szegény, illetve közepes jövedelemmel bíró emberek angoloktatásába. A gazdagok kikerülhetik a rendszert azzal, ha drága angol iskolákba küldik a gyerekeiket, ám a többieknek nincs reményük – húzta alá Ikbal Aziz Muttaki, a Dakkai Egyetem közoktatási szakértője, aki Banglades vezetőséget teszi felelőssé az angoloktatás alacsony színvonalért. „A bangladesiek rendkívül büszkék az anyanyelvükre. Így az összes kormány a bengáli nyelvet részesítette előnyben a tanulás minden területén, úgyhogy az angolt szinte kizárták az oktatási rendszerből”.

A Dzsanala program hallgatói először az alapvető angol ismereteket sajátíthatják el. A gyorstalpaló órák anyagait az interneten is meg lehet találni, ahová a szűkös hozzáférhetőség ellenére már hatezren regisztráltak az első hat napban.

Bár az ország 144 milliós lakosságának 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, a mobiltelefonok még a gyéren lakott területeken is népszerűek. Ennek legfőbb oka, hogy itt a legalacsonyabbak a hívásdíjak.

Információ
X