nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tarol a mobiltelefonos angollecke

25 ezer felhasználót vártak az első napon, ehelyett rögtön 84 ezren próbálták ki az új szolgáltatást Bangladesben.

nyest.hu | 2009. november 25.
|  

A munka mellett nincs idő elővenni a nyelvkönyvet? Vagy netán nincs pénz befizetni egy nyelvtanfolymra? A problémára mostantól van orvosság Bangladesben: a BBC jótékonysági programja jóvoltából ugyanis 250 féle 3 perces nyelvleckét hallgathatnak meg az érdeklődők mobiltelefonon. A mininyelvórák főként a kiejtésre és a kommunikációra koncentrálnak, és a felhasználóknak nem kell mást tenniük, mint hogy feltárcsáznak egy számot, és már „árad” is fülükbe a tudás.

A szolgáltatásnak a vártnál jóval nagyobb sikere van: az első napon mindössze 25 ezer érdeklődőt vártak, ehelyett mindjárt 84 ezren voltak kíváncsiak az új szolgáltatásra. Vagyis négyszer annyian, mint ahányan ugyanilyen módon a krikett eredményeket szokták lekérdezni. Az első négy nap pedig nem kevesebb, mint negyedmillió tárcsázót hozott – számol be a Sidney Morning Herald.

Az ötletgazdák, az „Angol akcióban” nevű projekt munkatársai azt remélik, 2011-ig ily módon legalább 6 millió bangladesit tudnak közelebb hozni az angol nyelvhez. A program – amely máris a legnagyobb hasonló kezdeményezésnek számít az egész világon – várhatóan a mobiltelefonok keresletének is jót fog tenni. A 162 milliós országban 2000-ben még csak 200 ezer, ma már 50 millió maroktelefon üzemel.

„Mostanság már a riksát vezetőknek is van mobiltelefonjuk. Szolgáltatásunkkal a hozzájuk hasonló, alacsony jövedelmű embereket igyekszünk megcélozni” – mondja Sara Chamberlain, a projekt vezetője.

Információ
X