nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogyan tanulnak nyelvet a Közel-Keleten?

Hol eddig nem tapasztalt fellendülés, hol pedig a kereslet számottevő csökkenése jellemzi a nyelvtanítási szektort a Közel-Keleten.

nyest.hu | 2009. október 28.
|  

Japánban az idegennyelv-tanulási kedv immár negyedik éve csökkenő tendenciát mutat: feltételezések szerint ebben a legnépszerűbb nyelviskola-hálózat tavaly előtti összeomlása játssza az egyik főszerepet.

A Nova az ország legnagyobb nyelviskola-hálózata volt egészen addig, amíg 2007-ben csődöt nem jelentett – írja a Guardian című brit lap. A hozzáértők egy csoportja szerint a nyelvtanulók részben emiatt vesztették el a bizalmukat az egész rendszerben, és a gazdaság általános lassulása mellett ez vetette vissza az egész nyelvtanítási szektort is. A visszaesés pedig nem éppen elenyésző: felmérések szerint a nyelvhez kapcsolódó termékek és szolgáltatások iránti kereslet tavaly 5,2 százalékot csökkent, ami számokban kifejezve 8,5 milliárd dollárt jelent. Leginkább a felnőtteknek szóló nyelvi kurzusok vesztettek vonzerejükből: ezekből 9 százalékkal kevesebbet sikerült értékesíteni tavaly.

Fülöp-szigetek

Nagyobb a bizalom ugyanebben a szektorban a Fülöp-szigeteken, ahol a statisztikák szerint egyre több koreainak támad kedve angolt tanulni. A Korea Times állítja, hogy a koreaiaknak kiadott, Fülöp-szigetekre szóló rövidtávú diákvízumok száma 6 ezerről 30 ezerre emelkedett az utóbbi néhány évben. Minden bizonnyal az olcsón meghirdetett angolkurzusok vonzzák az utazókat.

Sri-Lanka

Sri-Lanka elnöke komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy országában az angolul beszélők számát megemelje. Ennek érdekében írt alá az elmúlt hónapban egy megegyezést az indiai kormánnyal, amelyben India vállalta, hogy a partjaitól 30 kilométerre fekvő szigeten felállítja az Angol és Idegennyelvi Egyetemének (English and Foreign Languages University, EFLU) egy helyi kirendeltségét. Az új központba angoltanárok érkeznek majd Indiából, akik továbbképezik helyi kollégáikat, és segítenek az oktatásfejlesztési politika kialakításában is.

Dél-Korea

Hihetetlen érdeklődés mutatkozik a dél-koreaiak körében egy új online angoltanítási szolgáltatás, az Eleutian Technology iránt. Olyannyira számottevő ez az népszerűség, hogy a bimbózó vállalkozást az a veszély fenyegeti, kinövi az eddigi székhelyéül szolgáló 300 fős kis falut.

Az Eleuton sikerének kulcsa, hogy egész hálózatot épített ki amerikai nyelvtanárokból, akik online video kapcsolaton keresztül angol nyelvleckéket adnak távoli tanítványaiknak. Ez havonta mintegy 14 000 órát jelent: nem csoda, hogy a vállalkozás túlnőtt eddigi keretein. A tervek szerint nemsokára 3000 négyzetméteres új telephely épül – feltéve ha a helyiek hajlanóak beleegyezni. A vállalat alapítója, Kent Holiday ezekkel a szavakkal ösztönzi őket a támogatásra: „Mindig minden változik. Vagy a növekedést választod, vagy meghalsz. Nem létezik status quo.”

Információ
X