nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Eltávolítanák a Gandhi Gimnázium igazgatónőjét

A Gandhi Gimnáziumot működtető kuratórium elnöke kifogásolható módon próbálja elérni az eddigi intézményvezető eltávolítását.

nyest.hu | 2009. június 11.
|  

Kétségbeesett diákok, indulatos szülők, aggodalmas tantestület az egyik oldalon, egy autoriter vezető köré épülő közalapítványi kuratórium a másikon. Felkorbácsolta az indulatokat Pécsett, hogy a Gandhi Gimnáziumot működtető közalapítvány vezetői kifogásolható módon, jóllehet, nem feltétlenül jogszerűtlenül kívánják kizárni az eddigi igazgatónő, Csovcsics Erika intézményvezetői pályázatát.

Sztrájkoló tanuló ül a diákok által készített festmény előtt a pécsi Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégiumban, ahol ülősztrájkot tartottak a diákok, hogy így tiltakozzanak az intézmény igazgatónőjének leváltása ellen
Sztrájkoló tanuló ül a diákok által készített festmény előtt a pécsi Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégiumban, ahol ülősztrájkot tartottak a diákok, hogy így tiltakozzanak az intézmény igazgatónőjének leváltása ellen
(Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc)

Csovcsics Erika az intézmény alapítójának, a tíz éve autóbalesetben elhunyt Bogdán Jánosnak az özvegye. Tíz éves irányítása alatt a gimnázium hazai ismertsége elmélyült, szakmai teljesítményét, metodológiáját hazai és európai intézmények méltatják, az intézményvezető szakértelmét pedig a szakmai fórumok, a nemzetközi oktatáspolitikai, szociálpolitikai közvélemény is széles körben elismeri.

Az intézményvezető alkalmasságát, vagyis pályázatának érvényességét a Gandhi Gimnáziumot januári bejegyzése óta felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöke, a baranyai kisebbségi politikában ismertté vált Várnai Márton kérdőjelezte meg. Várnai számos civil szervezetet hozott létre 1993 óta. A Romaweb szerint nevéhez olyan szervezetek fűződnek, mint a Baranya Megyei Cigányszövetség, az Etnikai Fórum Pécsi Szervezete, a Mérleg Szociális Alapítvány és a Dél-dunántúli Romák Szövetsége. Várnai az utóbbi években az általa alapított szervezeteken kívül azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kritikus hangú levelet írt az Országos Cigány Önkormányzat jelenlegi vezetőjéről, Kolompár Orbánról.

Várnai állítólag elsősorban azt rótta fel a Gandhi jelenlegi irányítójának, hogy az intézményvezető nem cigány, továbbá kevesellte a felső vezetésben részt vevő cigány származású tanárok számát is. A kuratóriumi elnök jelöltjét a tantestület, a diákok és a szülők sem támogatják.

A Várnai által irányított testület úgy véli, hogy Csovcsics pályázata nem megfelelő, hiszen az eddigi vezetőnek nincs „szakirányú végzettsége”. Az igazgatónő szociológiából egyetemi diplomával, illetve magyar–angol szakos tanári főiskolai diplomával rendelkezik, fél év múlva pedig közoktatási papírjait is megszerzi. Várnai megítélése szerint mindez nem elegendő az intézmény vezetéséhez, és nem kívánja figyelembe venni, hogy a hazai szakmai közvélemény, az iskola tantestülete, a diákok és a szülők egy emberként álltak Csovcsics mögé.

Várnai nyilván saját személyes tapasztalataira támaszkodik, hiszen kuratóriumi elnökként példátlan módon saját irodát tartat fenn magának az intézményben, „elnök úrnak” hívatja magát az intézmény munkatársaival, és többször panaszkodott már arra, hogy a tantestület nem adja meg a neki kijáró tiszteletet.

A Népszabadság június 2-i számában Ónódy-Molnár Dóra riportban számol be a történtekről. A cikkből az is kiderül, hogy Várnai olyan kijelentésekre ragadtatta magát, amelyek alapján nem csupán alkalmassága kérdőjelezhető meg, de a rasszizmus vádja is könnyen rásüthető lenne. Erre reagált a cikkben Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke is, aki „bugyuta rasszizmusként” jellemezte a kuratóriumvezetői megnyilvánulásokat.

A nyest.hu megkereste Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét is, aki sűrű programjára hivatkozva nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Kolompárék közreműködése már csak azért is elengedhetetlenül fontos, mert a közoktatási törvény lehetőséget ad arra, hogy az országos érdekképviseleti szerv megtámadja az igazgatóválasztást. Erre szerdán nyilatkozatban kérte az OCÖ-t a Pedagógusok Országos Szakszervezete is. Kolompár az MTI-nek elmondta, utasította a szervezet oktatási bizottságát, hogy folytasson helyszíni vizsgálatot, és hallgassa meg mindkét felet. Az önkormányzat elnöke sajnálatosnak tartotta, hogy az igazgatóválasztás politikai színezetet kapott.

Információ
X