nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csizmácska
Megtalálták Caligula sírját?

Az olasz rendőrség szerint megtalálták Caligula császár végső nyughelyét, miután letartóztattak egy férfit, aki egy ókori szobor töredékét próbálta kicsempészni az országból.

MTI | 2011. január 22.
|  

Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus (Kr.u 12.-41.), akit leginkább Caligulaként (Csizmácska) ismernek, a Római  Birodalom harmadik császára Augustus és Tiberius után. Gyermekkorában rengeteg időt töltött apja mellett a Rajna-vidéki római katonai táborban, ahol a katonák egy teljes legionárius-felszereléssel ajándékozták meg, amelyhez katonai csizma, caliga is tartozott, ekkor kapta a Csizmácska ragadványnevét.

Caliga
Caliga
(Forrás: Wikimedia commons)

Kezdetben népszerű intézkedéseket hozott, ám uralkodásának hetedik hónapjában súlyos, feltehetően epileptikus betegség támadta meg, Felépülését követően a despotikus önkény és a nyílt erőszak vezérelte minden cselekedetét. Közpénzekből fedezett túlzó költekezései rövid időn belül leapasztották a római kincstár tartalékait, így szeszélyes tervei megvalósításához szükséges  pénzösszegeket zsarolással, illetve koholt felségsértési pereinek áldozatait sújtó vagyonelkobzásokkal, valamint adóemelésekkel teremtette elő. Több sikertelen összeesküvés után Caligulát a pretoriánusok gyilkolták meg 41. január 24-én.

Az olasz adórendőrség régészeti osztaga múlt héten vett őrizetbe a Rómától délre lévő Nemi-tónál egy férfit, aki épp teherautóra rakta fel egy 2,5 méteres márványszobor töredékét. A Nemi-tónál volt a császár villája, ahogy itt volt az úszó temploma és úszó palotája is - olvasható a The Guardian (http://www.guardian.co.uk) online kiadásában.

Caligula
Caligula
(Forrás: Wikimedia commons / Willscrlt)

A rendőrségi közlemény szerint a ritka görög márványból faragott szobor katonai csizmát, azaz caligát „visel”, a trón, valamint az „isteni” öltözéke is arra utal, hogy az ókori műalkotás császári sírból származhat.
A férfi elvezette a rendőrséget a szobor felfedezésének helyszínére, ahol régészeti feltárások kezdődnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Falvay Dóra 2011. január 22. 13:12

Ez biztos off, mert nem nyelvi kérdés, de ilyen cipellőt viseltek, mikor meghódították fél Európát? Hogy nem fagyott le a lábuk? Vagy föltalálták már a zoknit is hozzá? De még úgy sem valami meleg.

Információ
X