nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Árulkodó arab felirat

Milyen lehetett Jeruzsálemben élni jó ezer évvel ezelőtt? Nehéz a válasz, de segíthet a kíváncsiak dolgán egy frissen felfedezett arab felirat.

MTI | 2010. február 18.
|  

Egy díszes márványtáblán lévő arab felirat, amire Jeruzsálem Óvárosában bukkantak, betekintést enged abba, hogy milyen lehetett a település élete a X. században, muszlim uralom alatt. A 10 centiméterszer 10 centiméteres, fehér márványtáblára másfél méterre a padlózat alatt bukkantak egy felújításra váró házban. A tulajdonos a törvényeknek megfelelően ugyanis kihívta a régészeket leletmentő feltárások elvégzésére, így került elő a tábla.

A feliratot Mose Saron, a Héber Egyetem professzora fejtette meg, aki szerint 910-ből, al-Muktadir kalifa (908-932) majd negyedszázados uralkodásának korai éveiből származik. A táblát egy veterán készíttette, aki ily módon mondott hálát a földért, amit szolgálataiért a kalifától kapott. A kiérdemesült katona az uralkodót egyébként állhatatos emírként emlegeti.

Ebben az időben Jeruzsálemet Bagdadból irányították az Abasszidák, akik a várost az Egyiptomban uralkodó Fátimida-dinasztiával vívott sok-sok háború során hódították el. Az Abasszida kalifák Jeruzsálemet az iszlám szent városának tartották.

Mint Annette Nagar ásatásvezető régész rámutatott, a tábla egyrészt segít majd a kutatóknak jobban megérteni, hogy milyen lehetett az élet a X. századi Jeruzsálemben, amelyet muszlimok, keresztények és zsidók népesítették be. Másrészt arra világít rá, hogy hogyan stabilizálták hatalmukat a kalifák.

„A kalifa lojalitásukért ingatlanokkal jutalmazta hű embereit, így kívánva erősíteni hatalmát a meghódított területeken, beleértve Jeruzsálemet. Pontosan úgy cselekedett, ahogy más uralkodók tették ezt különböző korokban” – hangsúlyozta a régész.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X