nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Igen, láttam a 6-ot csak gondoltam kapjanak szót a szarmata nyelvészek is.
  2022. 11. 26, 11:00  Urál‒Altaj
 • Fülig James: Update: Ural folyó Alighanem Nagy Katalin nem konzultált nyelvészekkel, amikor átnevezte a...
  2022. 11. 26, 10:51  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A csodás húsvéti víz
Aranyvizet merítsetek!

Húsvétkor nem csak az esőtől lehetünk vizesek. Szerepet játszhat a mosdóvíz, a harmat és természetesen a locsolkodás is. Mit nevezünk ezek közül a mágikus erejű vizek közül aranyvíznek?

Wenszky Nóra | 2015. április 3.
|  

Nagy kincs az egészség. Sokat tehetünk azért, hogy a testi nyavalyák elkerüljenek – figyelhetünk például a táplálkozásunkra, sportolhatunk, járhatunk szűrővizsgálatokra. A néphagyományban azonban sokféle betegségelhárító, egészségvarázsló szokást is találunk – ezeket is kipróbálhatjuk. A húsvéti ünnepek alatt a néphit főként a víznek tulajdonít egészségőrző, termékenységvarázsló szerepet.

Hasonlóan szó nélkül – de lehetőleg ruhátlanul – kellett végezni a hajnali harmatszedést. Egyes vidékeken ezt is végezték nagypénteken, a tehenek tejhozamának növelése érdekében. Napkelte előtt kellett kimenni a mezőre, és ott egy lepedőt végighúzni a növényeken. A kicsavart vizet belekeverték az állatok takarmányába.

A nagypéntek hajnalán merített vizet aranyvíznek vagy aranyos víznek nevezték – csakúgy, mint az újév reggelén merített vizet. Aki ebben a vízben megmosdott, egész évben szép és egészséges lett. A víz varázserejét növelni lehetett azzal, ha az oda-vissza vezető úton a vízért menő leányok egyetlen szót sem szóltak. A névben az arany- előtag feltehetően arra utal, hogy olyan értékes, mint az arany.

Az aranyvíznek lehetőleg folyónak vagy pataknak a vizéből kellett származnia. Ennek a hagyomány szerint az az oka, hogy Jézust az őt kísérő katonák a patakba lökték, s ettől Krisztus megszentelődött. A folyóról hozott vizet mosásra azonban nem volt szabad használni, hiszen ezen a napon munkatilalom volt.

Csak patakból vagy folyóból ér
Csak patakból vagy folyóból ér
(Forrás: Wikimedia Commons / Lienhard Schulz / CC BY-SA 3 0)

Aki lemaradt a nagypéntek hajnali vízmerítésről, ne búslakodjon, hisz varázserejű vizekkel a húsvét többi napján is találkozhat. Nagyszombaton szentelik meg a keresztelővizet. Az először ezzel megkeresztelt gyermeket a néphit szerint egész életében szerencse kíséri. Húsvétvasárnap azé lesz a szerencse, aki aznap először merít vizet. Aki pedig a reggeli mosdóvízbe piros tojást tesz, egészséges lesz. Húsvéthétfőn pedig remélhetőleg olvasóink közül minden hölgyet meglocsolnak, hogy szépek, termékenyek és egészségesek legyenek egész esztendőben.

Forrás

Tátrai – Karácsony-Molnár: Jeles napok, ünnepi szokások

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X