nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Arab főiskola Izraelben
Egy iskola, ahol kötelező tantárgy lesz „a béke”

Ősszel megnyithatja kapuit Izrael első arab nyelvű főiskolája. Kezdetben 120 diák és csak egy pár szak indul, de így is kritikus hiány pótlódik majd.

nyest.hu | 2010. június 16.
|  

Izraelre gondolva hajlamos az ember néha elfelejteni, hogy az ország lakosságának egy ötöde arab, és a héber mellett az arab is az ország hivatalos nyelve. Az arab nyelven továbbtanulni szándékozóknak eddig azonban külföldi oktatási intézményt kellett választaniuk. Ezt a helyzetet változtatja majd meg az ország első arab nyelvű főiskolája, mely ősszel nyitja meg kapuit – számol be a Chronicle egyik cikke.

Jeruzsálem
Jeruzsálem
(Forrás: wikimedia commons)

Arab nyelvű tanárképző már eddig is létezett Izraelben, ám az igény egy általános arab nyelvű felsőoktatási intézményre már régen megszületett. 2000-ben elméletileg az izraeli kormány is engedélyezte az arab nyelvű felsőoktatást, de a politikai helyzet miatt tavalyig húzódott a javaslat elfogadása.

Az új főiskola 120 diákkal indulhat el idén októberben. A kezdeti tantárgyak között a kémia, a kommunikáció és a számítástechnika fog szerepelni. Az iskolát egy görög katolikus intézmény, a Mar Elias fogja üzemeltetni. A tervek szerint a tanári gárda egy-egy harmada lesz majd keresztény, zsidó és muszlim. Ezen felül kötelező tantárgy lesz a peace studies, amit magyarra úgy fordíthatnánk talán, hogy „béke tanulmányok”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X