nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Anyanyelvükön szurkolhatnak az ojibwék

Kitesznek magukért a kanadi tévéadók a téli olimpia idején: több tucatnyi nyelven közvetítik a sporteseményeket, többek között pundzsabiul is.

nyest.hu | 2010. február 19.
|  

Az ország két hivatalos nyelvén, az angolon és a francián kívül  több tucatnyi más nyelv használatos még Kanada-szerte. Ennek a 30 millió különböző anyanyelvű embernek igyekeznek kedvezni azok a tévéadók, amik a téli olimpia idején extraszolgáltatásként új közvetítési nyelvekkel bővítették repertoárjukat – írja az Ottawa Citizen.

A Bennszülött Televízió Hálózat (Aboriginal Peoples Television Network) például 30 új embert vett fel azért, hogy a következő nyelveken is közvetíthessen: cree, dene, inuktitut, mechif, mi'kmaq, mohawk, ojibwe és oji-cree. Mivel a törzsi nyelvek nagyrészt híján voltak a megfelelő szakzsargonnak, a törzsek öregjei számtalan órát töltöttek olyan szavak kiötlésével, amik „eléggé kifejezőek, de nem túl bonyolultak a sportközvetítők számára”. Az újdonsült tévéseknek a szótanuláson kívül még azzal a kihívással is meg kell birkózniuk, hogy lelkes amatőrként tapasztalt tévésekéhez hasonló teljesítményt nyújtsanak.

Az Ázsiai Televízió Hálózat (Asian Television Network) szintén több mint 100 órányi élő közvetítést kínál a játékok alatt 6 különböző nyelven. Az OMNI Televízió pedig történelmet ír azzal, hogy élőben közvetít hokimeccseket pundzsabi nyelven. Az olimpiai versenyeket egyébként összesen 20 nyelven közvetítik Kanadában, jól tükrözvén az ország nyelvi sokszínűségét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X