nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Amikor a festmények mesélnek

Pályázatot hirdetnek a mesélő kedvű általános iskolásoknak. Feladatuk: történetet kerekíteni a Nemzeti Galéria egy-egy festménye köré.

nyest.hu | 2010. január 28.
|  

Rőzsehordó nő – a Munkácsy-festményt csaknem mindenki ismeri a legkisebbektől kezdve a legidősebbekig. De vajon kit ábrázolhat a kép? Milyen lehet a teher súlyától meggörnyedő asszony élete? Honnan érkezik, és kihez megy haza?

Hasonló kérdések végiggondolására készteti a meséli kedvű kisiskolásokat a Nemzeti Tankönyvkiadó és a Magyar Nemzeti Galéria. Az előző években meghirdetett meseíró versenyek sikerén felbuzdulva a két intézmény idén közösen hirdette meg a Mű(mese) című pályázatot. A 3-8. osztályos diákok feladata, hogy a Galéria egy-egy festményéről írjanak szebbnél-szebb, ötletesebbnél-ötletesebb meséket. A tanulók kitalálhatják, hogy kik a kép szereplői, mire gondoltak, mi történt velük – ezáltal életre kelthetik a festményeket, írás közben pedig megismerkedhetnek a 19–20. század legkiválóbb magyar festőművészeinek alkotásaival. A választható képek között olyan ismert festmények szerepelnek, mint például Munkácsy Mihály Rőzsehordó nő és Szinyei Merse Pál Léghajó című műve.

A diákoknak a Mű(meséket) 2010. február 21-ig, az anyanyelv nemzetközi napjáig kell kézírással elkészíteniük maximum három oldal terjedelemben. Az alkotásokat a Nemzeti Tankönyvkiadó és a Magyar Nemzeti Galéria zsűrije értékeli, és a nyerteseknek márciusban, ünnepélyes eredményhirdetés keretein belül értékes nyereményeket adnak át. A verseny fővédnöke Szűcs György, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese.

A részletes pályázati feltételek és a meseszövéshez felhasználható festmények megtalálhatók a Nemzeti Tankönyvkiadó oldalán.

Információ
X