nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szellemi bejgli
Ami nélkül nincs karácsony

Az év kiemelt időszakaiban bizonyos meghatározott dolgokat fogyasztunk. Ez azonban nem csak az ételekre igaz, hanem a kulturális javakra is.

nyest.hu | 2014. december 23.
|  

A comment:com jót élcelődik azon, hogy míg tavaly egyik tévécsatorna sem tűzte műsorra a Reszkessetek, betörők!-et, addig az RTL Klub az idén mindhárom részt műsorra tűzte. Az igazi érdekesség persze nem ez, hanem az, hogy tavaly kisebbfajta közfelháborodás alakult ki a filmek elmaradása miatt, és az RTL Klub két sajtóközlemény is kénytelen volt kiadni: először elmagyarázták, miért jó a karácsony kevintelenül is, majd visszakoztak és ígéretet tettek, melyet idén be is tartanak – lásd fent.

Korabeli mém
Korabeli mém
(Forrás: Facebook / Petíció a 2013-as karácsonyi Reszkessetek betörőkért)

Élcelődni persze sok mindenen lehet, de be kell látnunk, hogy vannak olyan kulturális produktumok, melyek hozzátartoznak az ünnephez, akárcsak a karácsonyfadíszek vagy a bejgli. Ahogyan nehezen tudjuk elképzelni az ünnepet anélkül, hogy legalább egyszer felcsendülne a Kiskarácsony, nagykarácsony vagy a Csordapásztorok (esetleg a Jingle Bells), úgy bárkinek meglehetnek azok a filmjei vagy könyvei, amelyeket az ünnep környékén szívesen újranéz vagy újraolvas. És természetesen vannak olyanok, melyeket sokan kötnek az ünnephez.

A diótörő például népszerű karácsonyi balett. Mivel a történet gyerekek számára is érthető, és a kellemes dallamok alkalmasak arra, hogy megszerettessék a gyerekekkel a komolyzenét, sokan ezt a művet választják ahhoz, hogy a kicsikkel megkedveltessék a műfajt. S mivel a története a karácsonyhoz kötődik, leginkább az ünnep környékén viszik az előadásra a gyerekeket (a színházak pedig ilyenkor sokkal sűrűbben játsszák). Akiket pedig gyerekkorukban A diótörőre vittek, érezhetik úgy, hogy nélküle nincs karácsony – és igyekeznek úgy tenni, hogy gyerekeik is ezt érezzék. A balettet a tévék is műsorokra szokták tűzni, aki pedig attól tart, hogy úgy jár, mint tavaly a Reszkessetek, betörőkkel!-kel, az megvásárolhatja DVD-n, vagy előkeresheti a videokazettát a szekrény mélyéből.

A diótörő bemutatójának 100. évfordulójár akiadott orosz bélyegek
A diótörő bemutatójának 100. évfordulójár akiadott orosz bélyegek
(Forrás: Wikimedia Commons / Почта России)

Hasonlóképpen az ünnephez kötődik Andersen A kis gyufaáruslány című meséje. Ennek is van több filmfeldolgozása is, úgyhogy a tévék is gyakran a műsorukra tűzik.

Vannak persze igazi karácsonyi filmslágerek is, hiszen a filmforgalmazók ezek bemutatóit az ünnep környékére időzíthetik, amikor a fogyasztók könnyebben költekeznek, ráadásul tartós bevétellel kecsegtetnek a karácsonyi tévés ismétlések. Ezek gyakran a címükben is utalnak az ünnepre, mint a Bunyó karácsonyig (bár ennek eredeti címe egyszerűen The TroublemakersA bajkeverők) vagy a Karácsonyi vakáció.

Egyes filmek a szerelmi témát kombinálják az ünnepivel: ilyen például az Igazából szerelem. Ide sorolhatjuk azokat a filmeket is, melyeknek csak  egy-egy jelenete játszódik karácsonykor, de ez elég ahhoz, hogy a tévék gyakran tűzzék műsorra őket az ünnep környékén. Ilyen például az Aludj csak, én álmodom! vagy a Bridget Jones naplója. Vannak olyan filmek is, melyek egyáltalán nem kötődnek a karácsonyhoz, ám vallásos témájuknak köszönhetően így is rendszeresen bekerülnek a műsorba, mint a Legyetek jók, ha tudtok. És természetesen a filmsorozatoknak is vannak karácsonyi részei, melyeket újra és újra meg lehet nézni.

Vannak színházi előadások, melyeket a tévéből ismerhetünk. A legtöbben valószínűleg innen ismerik a Szamuil Marsak  A bűvös erdő című mesejátékát a Kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában. Ez tematikusan a szilveszterhez kötődik, de mivel leginkább a téli szünetben játszották, könnyen kapcsolhatjuk a karácsonyhoz is.

A sor természetesen a végtelenségig folytatható. Mégis kíváncsiak lennénk, mi olvasóinknak ha nem is mindennapi kenyere, de kihagyhatatlan karácsonyi szellemi tápláléka. A válaszokat kommentben várjuk!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 El Vaquero 2014. december 25. 18:13

Ja, nem olvastam figyelmesen, hogy tavaly nem adta :D

1 El Vaquero 2014. december 25. 18:06

Ezt a raptoros-mémes képet nem értem. Hiszen most 24-én is volt Reszkessetek betörők a Retekkluppon (persze most sem néztem). Ezért felesleges izgulni. Mondjuk 1993 óta nem láttam, lehet le kéne töltenem akarom írni meg kéne néznem újra, és akkor már eredetiben. Valahogy nem visz rá a lélek még arra sem, hogy SD-ben letöltsem, lehet mai szemmel és ennyi idős fejjel másodszor már nem tetszene.

Információ
X