nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Olvashatatlan?
Állati könyv, melyet nem lehet megvenni

30 millió forintos svájci támogatással készült el a kötet, mely nem kerül bolti forgalomba.

MTI | 2014. április 6.
|  

Bemutatták a Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon című kötetet, amely az országban előforduló valamennyi ilyen besorolású fajra és élőhelyekre vonatkozó legfontosabb információkat összegzi. A csaknem 1000 oldalas kötetben így 37 növényfaj, 62 gerinctelen állat, 45 madárfaj, 52 gerinces állat és 46 élőhely leírását tartalmazza – mondta el Haraszthy László, a könyv szerkesztője. Hozzátette: hasonlóan nagyszabású természetvédelmi szakkönyv még nem készült Magyarországon, ha valaki ebben a témában akar tájékozódni, annak kiváló lehetőséget nyújt ez a kiadvány.

A könyv összeállításának célja az volt, valamennyi Natura 2000-es fajra és élőhelyre vonatkozóan összegyűjtse és közreadja a legfontosabb információkat, ezzel segítve, hogy a témában érdekeltek és dolgozók azonos információk birtokában legyenek. Az Európai Unióhoz való csatlakozáskor Magyarországnak is ki kellett jelölnie a hazai Natura 2000-es területeket, amelyek célja, hogy ezeken a helyeken a közösségi jelentőségű élőlények és élőhelyek hosszú távú fennmaradásáról lehessen gondoskodni. A szerkesztő kiemelte, hogy a könyvben az egyes fajok és élőhelyek ismertetését az adott faj vagy élőhely legjobb hazai szakértői írták.

A részletekkel kapcsolatban elmondta: a munkán 112 szerző, 107 fotós és több lektor, összesen 163 szakember dolgozott, 592 természetfotó díszíti a kötetet és két kivétellel minden fajnál térkép jeleníti meg fellelhetőségük helyét. A kötet 3000 példányban készült el. Bolti forgalomba nem kerül, azonban a Pro Vértes Közalapítvány mint kiadó a témában érdekelt civil szervezeteknek, oktatási intézményeknek, kutatóknak, múzeumoknak, megyei könyvtáraknak juttat belőle. A könyv az Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért című projekt részeként 30 millió forintos svájci támogatással valósult meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Vaquero 2014. április 6. 13:27

Ekkora baromságot. Csinálnak egy kiadványt, amit nem lehet megvenni. Pont, mikor már ennyi olcsó nyomda van.

Információ
X