nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A maják nem hisznek a 2012-es világvégében

A guatemalai kaqcsikel maják nyelvét és életét tanulmányozó kutató szerint a maják nem hiszik, hogy 2012-ben véget érne a világ.

nyest.hu | 2010. június 9.
|  

A 2012-vel kapcsolatos világvége elméletek igen népszerűek a nyugati világban, ám a maják, akiktől az évszámhoz kötődő eredeti rossz ómen származik, egyáltalán nem hisznek egy eljövendő katasztrófában. Erről a maják nyelvét és életét tanulmányozó Emily Tummons, a Kansas Egyetem professzora tájékoztat minket egy az egyetem honlapján közölt interjúban.

Agatha hurrikán
Agatha hurrikán
(Forrás: wikimedia commons)

Mexikóban és Guatemalában a maják ma is őseik területén élnek, és hat millióan még mindig a maja nyelveket beszélik. A több mint 20 élő maja nyelv közül a kakcsikel sámít az egyik legnagyobbnak: ezt körülbelül félmillió ember használja Guatemalában.

A maja nyelvek legkorábbi írásos emlékei 2300 évesek, vagyis nagyjából egykorúak a szanszkrittal, és alig fiatalabbak, mint az európai kultúra nagy klasszikusának, a latin nyelvnek az első írásos emlékei.

A 2012-es évvel kapcsolatos katasztrófa-elméletek a maja kalendáriumok értelmezésére támaszkodnak, de Emily Tummons tapasztalata szerint maguk a maják nem hisznek benne. Tummons azt javasolja a világvége hívőinek, hogy jobban tennék, ha inkább a nyugati történelemnek a maja kultúrára mért nagyon is valós káros hatásával foglalkoznának. Ő maga is éppen a maják gondjaival foglalkozik: az Agatha hurrikán károsultjainak szervez segítséget.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X