nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A világ leghíresebb helyei...
– és ahogyan még nem láttuk őket

Látta Ön már a Central Parkot fölülről? El tudja képzelni, milyen szeméttenger veszi körül az álomszép Tádzs Mahalt? Híres helyek képeit mutatjuk be úgy, ahogyan az útikönyvekbe bekerülnek, és úgy, ahogyan talán még sosem láttuk őket.

nyest.hu | 2014. március 22.
|  

Nem mindegy, hogy egy tájat milyen szemszögből, milyen nézőpontból mutatunk be. A perspektíva megválasztásán sok minden múlik: mit akarunk láttatni a tárgyunkból, milyennek akarjuk láttatni, milyen érzéseket, benyomásokat akarjuk, hogy keltsen a képünk. Az, hogy hova állítjuk a kameránkat, meghatározza a kép egész további sorsát. A Bored Panda most olyan képpárokat válogatott össze, és helyezett egymás mellé, amelyek ugyanazokat a híres helyeket örökítik meg – csak éppen egészen különböző perspektívákból.

A képek nem csak arra hívják föl a figyelmünket, hogy egy táj bemutatásában mennyire meghatározó az a perspektíva, amelyből a kép készült. A tájképek mentén azon is elgondolkodhatunk, hogy személyek leírásakor vagy akár események elmesélésekor sem járunk el másként. Az elbeszélőnek ugyanúgy van nézőpontja, amely meghatározza, hogy mit és hogyan mond el tárgyáról – legyen szó akár fiktív akár valós történésekről vagy személyekről. De lássuk a képeket!

A gízai piramisok

Így pillantja meg a gízai piramisokat az utazó, aki a sivatag felől közelíti meg a gigantikus építményeket. A három ókori egyiptomi sírhely már messziről látszik a homokdombok között...

A gízai piramisok
A gízai piramisok
(Forrás: Bored Panda)

Ritkán van szerencsénk látni a piramisokat fölülről: ezen a képen az ókori nekropolisz mellett a modern Kairó látképe is megtekinthető a magasból.

...és más szemszögből
...és más szemszögből
(Forrás: Bored Panda)

A Stonehenge

Az időszámításunk előtti 3. évezredben épült Stonehenge szintén a világörökség részét képezi, és mindenki jól ismeri abból a szemszögből (vagy hasonlóból), amelyből az alábbi kép is készült.

A Stonehenge, ahogy ismerjük
A Stonehenge, ahogy ismerjük
(Forrás: Bored Panda)

De milyen a monumentális őskori kőépítmény fölülről? Milyen a környezete? Milyen tájba illeszkedik? Így már ritkábban látjuk...

...és ahogy nem
...és ahogy nem
(Forrás: Bored Panda)

A Tádzs Mahal

A világ hét csodájának az egyike az indiai Tádzs Mahal (’a paloták koronája’) mauzóleum, amely joggal pályázik a legimpozánsabb emberi építménynek járó kitüntető címre. A hatalmas síremlék gyönyörű fehér épületét az alábbi perspektívából igen jól ismerjük.

A Tádzs Mahal
A Tádzs Mahal
(Forrás: Bored Panda)

Ha azonban távolabbról szemléljük „a paloták koronáját”, bizony a képbe az indiai szegénység is belekerül...

...és amit nem szoktunk látni
...és amit nem szoktunk látni
(Forrás: Bored Panda)

A Sagrada Família

Barcelona legismertebb látványossága Antoni Gaudí csodálatos épülete, a Sagrada Família (Szent Család-templom). Az organikus építészet e remekművét így biztosan sokan látták már...

Sagrada Família, Barcelona
Sagrada Família, Barcelona
(Forrás: Bored Panda)

Ha azonban a város fölé emelkedünk, így láthatjuk a Sagrada Família bazilikát Barcelona háztömbjei között...

Barcelona, Sagrada Família
Barcelona, Sagrada Família
(Forrás: Bored Panda)

A Central Park

A közel 8,5 milliós lakosú New York szívében, Manhattanben található egy 3,41 km2 alapterületű zöld terület, a Central Park. A világ egyik leghíresebb parkjában rengeteg film jelenetei játszódnak. Így ismerjük a kocogó és pihenő amerikaiakkal teli parkot.

Central Park, New York
Central Park, New York
(Forrás: Bored Panda)

Fölülről Manhattan és benne a Central Park már egészen más képet mutat...

New York, Central Park
New York, Central Park
(Forrás: Bored Panda)

Aki pedig további képpárokra is kíváncsi, kattintson a Bored Panda gyűjteményére!

Forrás

15 Famous Landmarks Zoomed Out To Show Their Surroundings

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Savior 2014. március 23. 21:11

Tudja a fene, a Central Parkot én így ismerem: www.youtube.com/watch?v=FCNMcUzQ3Ws

1 El Vaquero 2014. március 22. 12:36

A Central Parkot lehet látni felülről a NY-i helyszínelőkben, helikoptertávlatból végigsuhan rajta a kamera. Ebben különben az az érdekes, hogy ezt a sorozatot (is) Los Angelesben forgatták, és csak ilyen átvezető snitteken látjuk NY-ot. Egyébként jó lenne oda eljutni és végigsétálgatni, állítólag mindenféle állat- és növényfaj mellett a kirablós, késelős bűnözők természetes élőhelye, csak nekik még nincs ilyen latint rendszertani nevük. Illetve a Google Mapsszel is megnézhetők ezek a helyek felülről.

 

Barcelona nagyon érdekes így felülről, szép látvány, ahogy minden utcatömb ilyen kerekített négyzetet formáz felülről.

Információ
X