nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ikea
A világ egyik legokosabb madara

Rendkívül kíváncsi, mindent megvizsgál, szétszed az a hím hegyvidéki papagáj (Nestor notabilis), maori nyelven kea, amely néhány napja látható a Szegedi Vadasparkban.

MTI | 2013. május 31.
|  

A világ egyik legokosabbnak tartott madárfaja Magyarországon először a Szegedi Vadasparkban figyelhető meg – mondta el Veprik Róbert igazgató kedden az MTI-nek. A madár a nemzetközi törzskönyvi program keretében került a Tisza-parti városba Németországból, és tágas röpdéjében hamarosan egy Angliából érkezett párt is kap – tette hozzá az igazgató.

A 40-50 centiméter testhosszú, egyméteres szárnyfesztávolságú, Új-Zéland déli szigetén őshonos, 800-900 gramm körüli testtömegű madár első pillantásra nem tűnik igazán különösnek. Bár rendkívül erős csőre és a szárnyának alsó részén található, barnás testszínétől elütő, élénk narancssárgás tollak már felkelthetik a látogatók kíváncsiságát. A látszólagos érdektelenség azonban csak addig tart, míg a madár meg nem mozdul: a hím kea szívesen fürdőzik hátán fekve a röpdéjében kialakított medencében, hintázik a rácsokra felfüggesztett gumiabroncsok valamelyikén, a közelébe kerülő tárgyakat pedig kivétel nélkül megvizsgálja és apró darabokra szétszedi. Az Ikea névre keresztelt madár kedvence a lakat, amelyet akár gondozója kezéből is hajlandó kirángatni az egyébként szelíd természetű madár.

Kea
Kea
(Forrás: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

 

A rendkívüli kíváncsiság nem csak a szegedi hím sajátja, a hegyvidéki papagájok intelligenciájukról és kíváncsiságukról híresek. Új-Zélandon főhet a feje annak, aki meggondolatlanul „keás” területen parkol le az autójával, a madarak ugyanis nekilátnak szétszerelni azt. Természetesen a turistáknak ez a játékosság nagyszerű látványosság, a helyieket inkább bosszantják az általuk „hegyi bohócnak” nevezett madarak. A magatartáskutatók szerint nemcsak kíváncsiak, hanem jól oldják meg a különböző problémás feladatokat is.

Ikea
Ikea
(Forrás: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

 

A világ hatvan állatkertjében mindössze 210 keát nevelnek és vadon is nagyon kevés példány található. 1970-ig ugyanis jutalmat fizettek a lelőtt keákért, úgy tartották ugyanis, komoly veszélyt jelentenek a juhállományra, pedig csak az elhullott birkákból ettek. Az irtó hadjárat a védett területen élő papagájokat sem kímélte, több mint 150 ezer példányt pusztítottak el 1986-ig, amikor teljes védelem alá kerültek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Roland2 2013. június 1. 22:01

A keáknak van egy olyan szemétláda szokásuk, h. rámásznak/rárepülnek a még élő birkákra, és addig csípkedik őket, míg meg nem tudják enni a veséjüket,ill. zsírt csípkednek ki a hátukból. Ezek után a birka nagy fájdalmak között múlik ki - vagy ha nem , a sérülsétől beteg lesz, és attól múlik ki - , így érthető, h. a madár nem volt a pásztorok kedvence.

www.youtube.com/watch?v=7VwApO9Zdnc

És a többi papagájhoz képest még csúnyák is.

Információ
X