nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A vakok képesek megtanulni a hanglokátor elvén működő érzékelést

A vakok képesek kifejleszteni magukban a hanglokátoros érzékelést, megtanulhatják a tárgyakról visszaverődő hangok alapján való navigálást – idézte csütörtökön kanadai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

MTI | 2011. május 27.
|  

Egyesek olyan ügyessé válnak a szájukkal keltett hangokból visszatérő hullámok érzékelésében és megkülönböztetésében, hogy hegyi kerékpározásra vagy labdajátékokra is vállalkoznak. Kanadai kutatók mágneses rezonanciás vizsgálatokkal kimutatták, hogy az érintettek ehhez agyuknak azt a területét használják, amely szokásosan a vizuális képalkotásban játszik szerepet.

A vizsgálatokba két férfit vontak be, az egyik önkéntes 43 éves volt, a másik 27 éves, mindketten gyerekkoruk óta vakok. Az alanyok szabad térben ismertek fel például autót vagy fát úgy, hogy kattogó hangokat keltettek és figyelték a visszaverődő halk zajt. Fülükben apró mikrofonok voltak, amelyekkel rögzítették a kimenő és bejövő hangokat.

A későbbiekben funkcionális mágneses rezonanciás készülékkel (fMRI) követték a férfiak agyi aktivitását, miközben lejátszották nekik a visszhangokat. Kiderült, hogy pusztán a visszhang alapján képesek voltak azonosítani, hogy melyik objektumról volt szó. Az információ feldolgozása az aktivitás alapján agyuk olyan területén zajlott, amely egyébként a vizuális képalkotás folyamatában vesz részt.

A Mel Goodale által vezetett kutatás részleteit a Public Library of Science One elnevezésű online tudományos folyóiratban ismertették.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 TheNAkos 2011. május 27. 10:36

www.youtube.com/watch?v=c49dS76KhGc ahogy már évek óta mutogatják ezt a srácot különböző műsorokban. Tényleg megérdemel a téma egy nagyobb tesztet, nagyobbat, mint ez. 2 ember kevés. Azt kéne bebizonyítani, hogy alapjáraton bárki képes rá.

Információ
X