nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Vajdaság keleti részén fogynak a magyar iskolások

A Vajdaság keleti részén, a közép-bánáti magyarlakta települések egy részén gondok vannak az iskolák első osztályainak megnyitásával – derült ki a Magyar Szó csütörtöki összeállításából.

MTI | 2009. június 12.
|  

Ennek oka egyrészt az, hogy évről évre kevesebb az iskoláskorú gyermek, másrészt az, hogy a magyar szülők egy része is szerb osztályba íratja a gyerekét. Ez utóbbi miatt került veszélybe az udvarnoki (Banatski Dvor) és a nezsényi (Neuzina) magyar osztatlan tagozatok – különböző korú gyermekekből összevont osztályok – fennmaradása, pedig a két településen több leendő magyar elsős van, mint a korábbi években.
A vidék legnagyobb magyar többségű településén, Muzslyán (Muzlja) egyelőre sikerül fenntartani a magyar osztályokat. Hallai Zoltán, a Szervó Mihály Általános Iskola igazgatója őszre 43 magyar elsősre számít: kettővel többre, mint amennyi a mostani tanévben volt. Így az iskola központi épületében két, kihelyezett részlegében pedig egy magyar első osztály indul.
A nagybecskereki (Zrenjanin) Sonja Marinković Általános Iskolában, ahol ebben a tanévben csak négy magyar elsős volt, ősszel 13 lesz, de közülük valószínűleg csak hármat íratnak magyar osztályba.
Szentmihályon ősszel 15 gyerekkel indul a magyar első osztály, a lukácsfalvi (Lukino Selo) osztatlan tagozatba pedig két elsőst írattak be. Erzsébetlakán (Belo Blato) nyolc magyar elsős lesz, ami lehetővé teszi egy második osztatlan tagozat indítását.
Magyarittebén (Novi Itebej) kilenc magyar elsős kezdi el az iskolát, Tordán pedig tizenkettő. A tamásfalvi (Hetin) osztatlan tagozatba egyetlen új gyereket se írattak be a 2009-10-es tanévre.
Nezsényben és Udvarnokon nem a gyerekhiány, hanem a magyar szülők hozzáállása miatt kell meghúzni a vészharangot – írta a Magyar Szó. Nezsényben ugyanis, ahol kétezer magyar él, öt magyar elsős is lehetne, de a szülők egyike sem akarja gyerekét magyar osztályba küldeni.
Udvarnokon a magyar osztatlan tagozatnak a most záruló tanévben két elsőse és három harmadikosa van, de a szülők már jelezték, hogy őszre egy gyereket sem szándékoznak oda íratni. Pedig a számítások szerint a magyar többségű faluban ősszel nyolc magyar elsős lehetne. Ha mindegyiket szerb osztályba íratják, megtörténhet, hogy ott több lesz a magyar ajkú, mint a szerb gyerek, mert ez utóbbiak közül csak három elsősre számítanak, úgyhogy a szerb iskolában is évfolyamok összevonására kell számítani.

Információ
X