nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A szórványiskolák megtartásán dolgozik a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács

A szórványiskolák megtartásán dolgozik a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács – jelentette ki Korhecz Tamás, a tanács elnöke egy újvidéki magyar iskolai fórumon.

MTI | 2011. április 25.
|  

A Magyar Szó című délvidéki napilap pénteken számolt be a szerda este az újvidéki magyar általános iskolai oktatásról megtartott fórumról, amelyen felszólalt Korhecz Tamás, a szerbiai magyarság részleges kulturális autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke.

Az újvidéki magyar alapfokú oktatásról szólva elmondta: „célunk, hogy megmaradjon ebben a hatalmas, gyors iramban változó városban is a magyar nyelvű oktatás, méghozzá mind a négy iskolában”.

Felszólalásában hangsúlyozta: különösen figyel az MNT a szórványra, ahol felkutatják a magyar ajkú gyermekeket. „Szüleik megnyerésén fáradozunk az anyanyelvi oktatás érdekében” – mondta, hozzátéve, hogy Újvidéken jelenleg több magyar nemzetiségű gyerek kezdi meg az általános iskolát szerb nyelvű tagozaton, mint magyar nyelvűn.

Szerinte le kell győzni azt a téves feltevést, amely szerint előnyösebb a gyerekeknek, ha szerb nyelven tanulnak.

„Nem véletlen, hogy a szórványra összpontosítunk, hiszen Újvidék is példázza, hogy a mintegy 60 idén beiskolázásra kerülő magyar gyerek körülbelül egyharmadát fogják csak magyar tagozatra íratni. Hasonló a helyzet Nagybecskereken, Nagykikindán, Verbászon, Kúlán, ahol végveszélybe került a magyar nyelvű általános iskolai oktatás” – mondta Korhecz Tamás.

Az MNT céljai között szerepel, hogy már az idén 100–120 gyerekkel több iratkozzon be a magyar tagozatokra a szórványban, hosszú távon pedig azt kívánja elérni a szervezet, hogy a szülők legalább 70–80 százaléka az anyanyelvű oktatás mellett döntsön.

Az újvidéki fórumon felszólaló szülők közül néhányan óva intettek a gyerekek felkutatásának „szinte erőszakos” módszerétől, mert a „gyerekvadászat” sokakban ellenérzést vált ki. Ezzel szemben népszerűbb eszközökkel kell a szülők bizalmát megnyerni, akár a közösségi oldalakon. Mások úgy vélték, hogy fontos a színvonalas oktatás és a távlatos tervezés lehetőségének megteremtése is. A magyar nyelvű oktatás mellett könnyebben döntenek a beiskolázás előtt a szülők, ha tudják, hogy gyermekeik a középiskolában és a felsőoktatásban is magyarul tanulhatnak majd.

A hozzászólók közül többen megjegyezték, hogy nagyon hasznosnak tartják a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) által kezdeményezett „Babaklubot”, ahol az óvodáskorúakkal foglalkoznak anyanyelvükön, és aminek hatására már a városi óvodahálózatba is beépült a magyar nyelvű tagozat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X