nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vajdasági magyarok
Több magyar gyerek, de kevesebb osztály

Bár több elsős tanul magyarul, kevesebb tagozatot indítottak magyar nyelven a szerbiai Vajdaságban, számol be a Magyar Szó.

nyest.hu | 2010. január 25.
|  

Sokszor szembesülünk vele, hogy a határontúli magyar iskolákban (is) egyre kevesebb kis elsős kezdi el a tanulmányait magyarul, évről évre csökken a magyar diákok száma. A Magyar Szó vajdasági napilap hírei szerint most azonban biztató adatok is napvilágot láttak.

Sőt nemcsak az iskolakezdők, de a magyar előkészítő tagozatok és a középiskolások is többen vannak valamivel, írja a cikk. Igaz, a különbség nem számottevő: 76-tal nőtt ugyanis a magyar kisdiákok száma, ami 4%-os növekedést jelent.

Természetesen nem csak az anyanyelvükön tanulnak magyar gyerekek Vajdaságban. A szerb mellett szlovák és horvát tannyelvű osztályokban is ülnek magyar diákok a padban. Az előkészítő tagozatokon is találni magyar nemzetiségű gyerekeket a szerb tagozaton, ezenkívül pedig sokan kétnyelvű tagozatra járnak.

Mindezek fényében nem túl biztató, hogy – növekvő diákszám ide vagy oda – a tagozatok számát nem növelték. Épp ellenkezőleg: hárommal kevesebb magyar tannyelvű tagozat indulhatott a 2009/2010-es tanévben.

Információ
X