nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A szlovák nyelvtörvény módosítására várva

A nyelvtörvény Velencei Bizottság által tett módosítási javaslatainak megfogadását várja el az új szlovák kormánytól az Európai Bizottság (EB) - hangsúlyozta Andrulla Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos november 24-én.

Edupress | 2010. november 25.
|  

A biztos figyelmeztetett arra is, ha a nyelvtörvény az uniós chartát is megsérti, eljárás kezdeményezhető ellene - olvasható a dunatv.hu-n.

Gál Kinga európai parlamenti képviselő strasbourgi közleményében jelentette be, hogy Andrulla Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségét és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos állásfoglalást tett a szlovák nyelvtörvénnyel szemben. A biztos reményét fejezte ki, hogy a szlovák kormány megfogadja a Velencei Bizottság ajánlásait, és módosítja a nyelvtörtvényt. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a jogszabály az uniós jogot és az alapvető jogok uniós chartáját is megsérti, akkor eljárás kezdeményezhető ellene az Európai Bíróságon. A közleményből kiderül továbbá, hogy a ciprusi biztos elmondta: az EB figyelemmel kíséri a törvény sorsát, és reméli, hogy a szlovák törvény hamarosan módosítja azt.

Andrulla Vasziliu a kisebbségi és regionális nyelvekkel kapcsolatban kiemelte azok védelmének fontosságát, valamint, hogy az ezeken a nyelveken beszélők előnyben vannak egy új nyelv elsajátításakor. Ezért ők hídként szolgálhatnak az egymás mellett élő közösségek között - mondta a biztos.

Annak érdekében, hogy a kisebbségi közösségek ne váljanak a napi politika áldozataivá, Gál Kinga az ülés során felszólította a bizottságot: tegyen olyan konkrét lépéseket, amelyek elősegítik a kisebbségek nyelvhasználatát, valamint a hagyományos kisebbségek és a többség egymás mellett élését, egymás nyelvének, történelmének, irodalmának oktatását az iskolákban. A biztost a magyar képviselő elnökletével az Európai Parlamentben működő kisebbségi munkacsoport hallgatta meg, a találkozó fő célja ugyanis az volt, hogy Andrulla Vasziliu a kisebbségi és regionális nyelveket érintő témákról egyeztessen a bizottsággal.

Ismeretes, hogy a szlovák kormány még tavaly vezette be az államnyelvről szóló törvényt. Az azóta sokat vitatott nyelvtörvény módosítását a kormányzat azóta sem tette meg a kisebbségek kérésére. A hirado.hu szeptemberben azonban már arról számolt be, hogy a szlovák kormány módosítana a nyelvtörvényen. A híresztelések szerint a kormányzat kivenné a törvényből például azt a rendelékezést, miszerint az emlékművek, emléktáblák szövegét a minisztériumnak kell jóváhagynia, valamint megszüntetnék a nemzetiségi iskolákban a kötelező kétnyelvű dokumentációt is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X