nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A svédek az elsők telekommunikációban

Svédország megelőzte Amerikát a hálózatok, mobiltelefonok és komputerek használata terén – állapítja meg egy friss jelentés.

MTI | 2010. február 12.
|  

A Connectivity Scorecard (kb.: összekapcsolhatósági ponttáblázat) elnevezésű felmérés egy tucatnyi mutatószám alapján rangsorolja az egyes országokat aszerint, hogy milyen mértékben és milyen szakértelemmel alkalmazzák polgáraik a telekommunikációs technológiákat. Az 50 országra kiterjedő összehasonlítást, a saját módszere alapján, először 2008-ban végezte el Leonard Waverman, a London School of Economics professzora.

„Svédországban a legjobb az összetevők elegye, és kevés jel mutat arra, hogy ez az ország elveszítené vezető szerepét" – jelentette ki Waverman. „A svédek előnye fokozatosan növekszik az oktatás és a szakképzettség terén, holott valamikor ezek képezték az alapját az USA vezető szerepének az ipar és a szolgáltatások legtöbb szektorában” – tette még hozzá.

A tavalyi összesítésben Svédország még a második helyen állt az Egyesült Államok mögött. Idén Norvégia végzett harmadikként, két pozíciót javítva tavalyi helyezésén. 2010-ben a negyedik helyre Dánia, az ötödikre Hollandia, a hatodikra Finnország, a hetedikre Ausztrália, a nyolcadikra Nagy-Britannia, a kilencedikre Kanada, a tizedikre pedig Japán került.

A kutatók szerint az új mutatót már több ország alkalmazza innovációs stratégiájának kidolgozásában.

„A gazdaság élénkülése, a szélessávú adatátvitel elterjesztését ösztönző kormányzati élénkítő csomagok, valamint az információs és kommunikációs technológiák fejlődése derűlátásra ad okot a következő évekre” – vélekedett a londoni professzor.

A 25-25 fejlett és fejlődő országot felsoroló táblázat első csoportjában a dél- és a kelet-európai országok sereghajtók. Magyarországot a 23. helyre rangsorolták, Lengyelország és Görögország elé. Térségünkből a maga 19. pozíciójával Csehország foglalja el a legelőkelőbb helyezést.

A fejlődő országok csoportját Malajzia vezeti Dél-Afrika és Chile előtt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X