nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A préri hajósa

A szülőhazájukat a 19-20. század fordulóján politikai és gazdasági okokból elhagyni kényszerült finneknek Kanada ma egyebek mellett köszönhet a kanadai préri közepén – a kitartó és már-már a végletekig makacs elszántság szimbólumának – kiállított, ám a tengert soha nem látott tengerjáró hajót, de híres hokisokat, színészeket, vállalkozókat és zenészeket is. Így többek közt Pamela Andersont.

Horváth Krisztián | 2015. június 26.
|  

A kanadai préri kellős közepén, légvonalban is legalább ezer kilométerre a nyílt tengertől, Saskatchewan tartomány Moose Jaw nevű településétől alig 13 km-re délre található egy rendkívül furcsa múzeum, melynek egyik legfőbb látványossága egy tengerjáró hajó. A hajó a Sontiainen nevet viseli, építője pedig egyetlenegy ember: egy bizonyos Tom Sukanen nevű finn hajóépítő mester.

Tom Sukanen hajója a Sukanen Múzeumban
Tom Sukanen hajója a Sukanen Múzeumban
(Forrás: sukanenmuseum.ca)

Tom Sukanen

Tom Sukanen eredeti neve Tomi Jaanus Alankola, 1878-ban született az akkor az Orosz Birodalomhoz tartozó Finnországban. A hajókészítést kitanult fiatalember 20 évesen elhagyta szülőhazáját, és az Egyesült Államokban, Minnesotában telepedett le. Itt finn feleségével egy farmon gazdálkodott; négy gyermekük is született. Az időközben Tom Sukanen nevet felvett hajóépítő 1911-ben családját elhagyva egyszer csak a kanadai Saskatchewanban élő testvére felkutatására indult. Meg is találta őt a már említett Moose Jaw településétől jó 185 km-re északnyugatra, egy Macrorie nevű kis településen, nem messze a South Saskatchewan folyó partjától.

Itt ismét farmerkedni kezdett, munkabírásával és szakértelmével pedig hamarosan a szomszédság elismerését is kivívta, ugyanis igen hatékonyan tudott segédkezni varrógépek összeszerelésénél és a prérire oly jellemző, gyeptéglákból épített házak összeállításánál. (A prérin ritka volt a fa és más hagyományos építőanyag, ezért használták a füves vidéken gyeptéglákat házépítésre.)

Gyeptéglából épült ház Saskatchewanban 1910 körül
Gyeptéglából épült ház Saskatchewanban 1910 körül
(Forrás: Wikimedai Commons / United States Congress )

Tom Sukanen hét év alatt 9000 dollárt gyűjtött össze, ami akkoriban   valóságos kis vagyonnak számított. Ekkor elhatározta, hogy felkutatja családját az Államokban. Ekkorra azonban felesége meghalt, gyermekei pedig nevelőszülőkhöz kerültek. Közülük csak egyet talált meg, de őt sem sikerült magával vinnie Kanadába. A reményeiben csalódott Sukanen visszatérve Saskatchewanba hamarosan épített egy kis csónakot, mellyel sikeresen lejutott a South Saskatchewan folyón egész a Hudson-öbölig. Innen jött az ötlet: épít egy olyan tengerjárót, mellyel ugyanezt a útvonalat követve, az Atlanti-óceánt átszelve hazatérhet Finnországba.

Energiát, pénzt és időt nem sajnálva Tom Sukanen egyedül látott neki megépíteni az óceánjárót, mely évek hosszú sora alatt nagyjából el is készült. Pusztán igás állatai segítségével sikerült több darabban levontatnia a járművet a South Saskatchewan partjára – de a hajót készre szerelni és vízre bocsátani egyedül már végképp tudta. Mivel segítséget senkitől sem kapott, teljesen összeomlott – életét 1943-ban egy szanatóriumban fejezte be.

A darabokban álló hajó csaknem három évtizeden át maradt a South Saskatchewan partján – ekkor szállították mostani helyére, a Sukanen Múzeumba. Tom Sukanen is méltó újratemetést kapott: jelenlegi sírja a hajó mellett található. Életét több irodalmi alkotás és film is feldolgozta, így Stephen Surjik 1985-ös rövidfilmje, a Shipbuilder.

Új-Finnország

A szerencsétlen sorsú Tom Sukanen nem az egyetlen finn volt Saskatchewanban. A 19-20. század fordulóján a finnek gazdasági és politikai okokból hagyták el hazájukat és jöttek Kanadába egy jobb élet reményében: a préritartományok benépesítésének idején pedig a kanadai kormányzat nagy örömmel fogadta a kiváló finn munkaerőt (is). A Sukanen Múzeumtól mintegy 300 km-re keletre található egy Új-Finnország (New Finland, Uusi Suomi) nevű kerület. Az első finn telepes 1888-ban érkezett ide; a későbbiekben az Államokból és Finnországból is érkeztek ide további finn betelepülők. 1891-ben már 50, 1899-ben már 230 fő élt a területen: ezt követően azonban a népesség nemigen nőtt; a városiasodás is elmaradt. A földek a későbbiek folyamán koncentrálódtak, a farmok egyre nagyobbak lettek, a lakosok is egyre inkább elszivárogtak a környező nagyobb településekre.

Finn származású kanadaiak természetesen nem csak Saskatchewan Új-Finnország nevű kerületében élnek: napjainkban kb. 130 ezren vallják magukról Kanadában, hogy rendelkeznek finn felmenőkkel. Legnagyobb számban Ontarióban és Brit Columbiában (British Columbia) élnek: talán a legismertebb közülük a Vancouver-szigeten található Ladysmith szülötte, Pamela Anderson. Pamela Anderson dédapja Juho Hyytiainen néven 1908-ban hagyta el hazáját, Kanadában pedig felvette (a kanadai hatóságok által is kezelhetőbb) Anderson nevet.

Pamela Anderson szintén büszkélkedik finn ősökkel
Pamela Anderson szintén büszkélkedik finn ősökkel
(Forrás: Wikimedia Commons / Peta)

A kanadai telepítések történetének külön érdekessége, hogy Új-Finnország alig 21 km-re délre van Kaposvar Történelmi Emlékhelytől (Kaposvar Historic Site) és mindössze 28 km-re Esterhazy településtől, melyek 1886-tól kezdve Esterházy Pál Oszkár irányítása mellett magyar (és szlovák) telepesekkel népesültek be.

Források

Hazel Lauttamus Birt: The Finns of New Finland 1888-1893

Pamela Anderson’s Latest Venture: Strip Clubs?

Tom Sukanen – The Man Who Built a Ship in the Middle of the Canadian Prairie

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X