nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A pedagógusok fele sztrájkol Franciaországban

Az óvodáktól az egyetemekig valamennyi állami és magán francia oktatási intézményben sztrájkolnak a pedagógusok. A szakszervezetek célja, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra a pedagógusállások megszüntetését illetően.

Edupress | 2011. szeptember 28.
|  

Az állami és magánszektor valamennyi pedagógus-szakszervezete munkabeszüntetésre szólította fel tagjait az iskolai munkakörülmények romlása, a költségvetési megszorítások és a munkahelyek megszüntetése miatt. A szakszervezetek így akarnak nyomást gyakorolni a kormányra, amely szerdán vitatja meg a 2012-es költségvetési tervezetet. Ez az idei 16 ezer után jövőre 14 ezer pedagógusállás megszüntetését irányozza elő.

Az oktatási minisztérium első becslése szerint az általános iskolákban a pedagógusok harmada nem vette fel a munkát, a középiskolákban pedig a tanárok mintegy negyede nem tartotta meg az óráit. A szervezők szerint azonban a pedagógusoknak a fele sztrájkol.

Az országos megmozdulást mintegy száz tiltakozó felvonulás kíséri országszerte, amelyeken szülők is részt vesznek. A várhatóan legjelentősebbet délután tartják Párizsban.

Franciaországban több mint két éve nem volt egységes pedagógussztrájk. Ezúttal az egyházi iskolák is csatlakoztak a tiltakozó megmozduláshoz, ami nagyon ritka. A franciaországi magániskolák jelentős részét a katolikus egyház működteti, de a pedagógusok bérét ott is az állam fizeti, s az oktatási program megegyezik az állami iskolák tanrendjével.

A szakszervezetek attól tartanak, hogy a megszűnő posztok miatt várhatóan osztályokat, sőt intézményeket kell majd bezárni, elsősorban a vidéki kistérségekben, miközben a tantermek már most is túlzsúfoltak, s nincsenek helyettesítő tanárok, illetve csökkenek a fizetések.

Nicolas Sarkozy államfő ötéves ciklusában összesen 80 ezer munkahely felszámolását tervezi az oktatási tárca. A közoktatásban jelenleg 850 ezer pedagógus dolgozik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X