nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nyelvtörvényt is megvitatják a magyar-szlovák külügyi bizottsági ülésen

A kettős állampolgárság és a nyelvtörvény kérdése egész biztosan napirenden lesz a magyar és a szlovák külügyi bizottság együttes ülésén szeptember végén - mondta Balla Mihály (Fidesz) hétfőn az MTI-nek.

MTI | 2010. szeptember 14.
|  

Az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke emlékeztetett: nemrégiben mindkét országban parlamenti választások voltak, és új kormányok alakultak, a Fidesz pedig korábban ígéretet tett arra, hogy amint feláll az új budapesti kabinet, „a lehető legtöbb szinten” igyekeznek egyeztetni a pozsonyi féllel.

A visegrádi országok együttműködése kiemelten fontos, de emellett több olyan feladat van, amelyet a magyar és szlovák félnek közösen kell megoldania – emelte ki Balla Mihály. „Vannak bizonyos vitatott kérdések” a kétoldalú kapcsolatokban – mondta –, amelyekben mindenképpen konzultálnia kell a két országnak.

A politikus közölte, hogy a pozsonyi kabinet megalakulása után meghívta a szlovák külügyi bizottság elnökét, Frantisek Sebejt Magyarországra, aki megemlítette, hogy a két ország külügyi bizottsága ismét tarthatna együttes ülést. A két testület 2009. februári esztergomi együttes ülésén ugyanis abban állapodtak meg, hogy legközelebb Szlovákiában tanácskoznak.

Az újabb ülést szeptember 30-án tartják; a két bizottság megpróbál válaszokat keresni, illetve megoldási javaslatokat tenni több ügyben – mondta Balla Mihály. A politikus szerint bár vannak vitatott kérdések a két ország kapcsolatában, léteznek olyan ügyek is, amelyekben gond nélkül együttműködik Magyarország és Szlovákia.

Korábbi tapasztalataira alapozva Balla Mihály úgy vélte, várhatóan minden bizottsági tag igyekszik majd részt venni az együttes ülésen, és úgy látja, a pozsonyi bizottság is nyitottnak mutatkozik az együttműködésre.

A két parlamenti külügyi bizottság 2002 és 2009 között nem tartott együttes ülést. A magyar külügyi bizottságnak a 2009-es, esztergomi volt az első kihelyezett ülése. Az akkori szlovák bizottsági elnök, Boris Zala azt mondta: a fő célnak azt tartja, hogy kidolgozzák az állandó találkozók rendszerét.

A tavalyi együttes ülésen a két bizottság megállapította, hogy a magyar-szlovák alapszerződéshez nem kell hozzányúlni, hanem az abban foglaltakat alkalmazni kell, továbbá egyetértettek abban, hogy rendszeres találkozókra van szükség – legalább évente egyszer-kétszer, de ezen felül is ülésezhetnek, ha bármelyik fél kéri.

 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X