nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nyelvtörvény-konfliktus begyűrűzik

Úgy tűnik, már nemcsak a nyelvpolitika terén állandó konfliktusforrás a sokat vitatott szlovák nyelvtörvény: a nagypolitika más területeire is hat.

nyest.hu | 2009. december 9.
|  

Nehéz lenne megállapítani, hogy van-e igazság a kissé sértődöttnek hangzó szlovák nyilatkozatban, ami szerint Magyarország a nyelvtörvény-konfliktus miatt változtatta meg álláspontját az európai energiapolitikában. Mindenesetre így véli ezt Lubomir Jahnatek szlovák energiaügyi miniszter – olvasható az EurActiv.com portálon.

„Igen csalódott vagyok Magyarország miatt, hiszen korábban Szlovákia pártján volt, most pedig megváltoztatta az álláspontját” – nyilatkozta a miniszter.

Korábban egy luxemburgi ülés során Magyarország is azok közé az államok közé tartozott, akik Szlovákiát támogatták Szlovénia ellenében, amikor arról kellett szavaznia a Miniszterek Tanácsának, Ljubljanában vagy Pozsonyban állítsák-e fel az EU energiaügyek koordinálására szakosodott kihelyezett szervét. Most azonban, az újabb szavazáson Magyarország már nem Pozsonyra tette le a voksát.

Jó kérdés, hogy mindez a nyelvtörvény számlájára írható-e. Annyi azonban biztos, hogy a Magyarország és Szlovákia közötti feszültséget cseppet sem enyhítette az újabb konfliktusforrás.

Információ
X