nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az ET is közvetít nyelvtörvény-ügyben

Jövőre jelentés készülhet a szlovákiai államnyelvtörvény módosításáról az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében.

MTI | 2009. november 25.
|  

Kész közvetíteni a szlovák nyelvtörvény ügyében az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke, Lluís Maria de Puig: ezt Bajnai Gordon kérésére válaszolva mondta a magyar miniszterelnökkel folytatott keddi budapesti megbeszélésén – közölte a kormányszóvivői irodája.

A találkozón Bajnai Gordon ismertette a magyar kormányzat aggályait a módosított szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban, és megköszönte Lluís Maria de Puig elvi kiállását a szlovákiai nyelvi diszkriminációval szemben. Arra kérte a spanyol - katalán nemzetiségű politikust, lépjen fel annak érdekében, hogy a szlovák hatóságok januártól se büntethessék a kisebbségi nyelvhasználatot – olvasható a kormányszóvivői iroda közleményében.
A strasbourgi székhelyű szervezet parlamenti közgyűlésének elnöke válaszában elmondta, hogy teljes mértékben osztja a magyar aggályokat, és kész közvetíteni a nyelvtörvény ügyében. Az elnök ígéretet tett arra, hogy a közgyűlés továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a nyelvtörvény körüli fejleményeket. Az elnök a büntetéseket elfogadhatatlannak tartva elmondta, hogy jövőre, a velencei bizottság véleményét követően a parlamenti közgyűlésben jelentés készülhet a szlovákiai államnyelvtörvény módosításáról.
A  független nemzetközi szakértőkből álló velencei bizottságot (a Joggal a demokráciáért európai bizottságot) 1990-ben hozták létre az Európa Tanács tanácsadó szerveként.
Bajnai Gordon és Lluís Maria de Puig eszmét cseréltek a romák társadalmi integrációjáról is. A magyar miniszterelnök ismertette a kormány intézkedéseit a romák felzárkóztatásáért. De Puig méltatta a kormányzat aktív fellépését, és felidézte a spanyolországi romák integrációjának kedvező tapasztalatait – áll a kommünikében.  
A nap folyamán a spanyol vendég találkozott Sólyom László köztársasági elnökkel és Katona Béla házelnökkel is.     
A közgyűlési elnök Szili Katalin korábbi házelnök meghívására érkezett Budapestre, hogy tárgyalásokat folytasson a 2009 júniusában elfogadott szlovák államnyelvtörvény kérdéséről, illetve annak a magyar kormányzat által több nemzetközi fórumon is felvetett hátrányos következményeiről.

Információ
X