nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nyelvtörvény kapcsán kihallgatták Nagytárkány polgármesterét

Nagytárkány polgármesterét egy hete pénteken hallgatták ki, miután a település egyik lakosa bejelentést tett.

MTI | 2009. november 13.
|  

Elfogadhatatlannak tartja a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP), hogy a nyelvtörvény állítólagos nem megfelelő végrehajtása miatt a rendőrség lakossági bejelentés alapján kihallgatta Nagytárkány (Velké Trakany) polgármesterét.

„A Magyar Koalíció Pártja tiltakozik az ellen, hogy a rendőrség visszaéljen az államnyelvtörvénnyel. Az MKP az államnyelvtörvény kriminalizálását a szlovák rendőrség részéről megengedhetetlennek tartja” – olvasható abban a közleményben, amelyet Dunajsky Éva, a párt szóvivője juttatott el pénteken az MTI pozsonyi irodájába.
Kopasz Józsefet, Nagytárkány polgármesterét egy hete pénteken, hallgatta ki a rendőrség. A település egyik lakosa ugyanis bejelentést tett, hogy nem érti a helyi hangosbeszélő által közölt szöveget, amely az államnyelv mellőzésével csak magyarul hangzott el. A panasz először a kulturális tárcához került, s onnan pedig a rendőrséghez. A polgármester szerint a panasz egy olyan szlovák családtól származik, amely néhány éve költözött a faluba.
„Tény, hogy a törvényt nem tartottuk be” – nyilatkozta a polgármester a pozsonyi SITA hírügynökségnek. „Most már két nyelven – szlovákul és magyarul is jelentünk” – tette hozzá Kopasz, s megjegyezte, hogy eddig senki sem követelte a kétnyelvű hirdetéseket.
Nagytárkánynak jelenleg majd 1500 lakosa van, akik 95-97 százaléka magyar nemzetiségű. „Még a szlovák vagy a ruszin nemzetiségűek is beszélnek magyarul” – fejtette ki a polgármester, s leszögezte, hogy neki nem okoz gondot a szlovák nyelv használata.
A polgármestert korábban írásban figyelmeztette a kulturális tárca a szlovák nyelvtörvény előírásainak betartására. A Tisza-parti település polgármestere október közepén az Új Szó című pozsonyi magyar napilapnak nyilatkozva elmondta: nemrégiben levelet kapott a kulturális minisztériumból, és ebben figyelmeztették, hogy Szlovákiában 1996. január 1-je óta a községi hangosbeszélőn államnyelven köteles tájékoztatni a lakosokat. Ezenkívül felszólították: megadott határidőn belül írásban tájékoztassa a hatóságokat arról, hogy az államnyelvről szóló törvény előírásait Nagytárkányban eddig miképp tartották be.
Kopasz szerint a hivatalos és közérdekű ügyekről a község szlovák lakóit eddig is anyanyelvükön – írásban – értesítették, ám azt elismerte, hogy a falu hangosbeszélőjén a lakosokat eddig csak magyar nyelven tájékoztatták. A szlovák nyelvű hirdetésre nem volt lakossági igény.

Információ
X