nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bukhat a román kormány
A MOGYE-ügy miatt az RMDSZ kiléphet a koalícióból

Markó Béla miniszterelnök-helyettes a kormányból való kilépését helyezte kilátásba, ha az elkövetkező hetekben nem rendeződik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának az ügye.

MTI | 2012. február 27.
|  

A hétfői romániai lapok tág teret szentelnek Markó Béla hét végi kijelentéseinek, amelyek szerint a kormányfő-helyettes távozik a kormányból, ha a kabinet sürgősen nem állítja vissza a törvényességet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE). Az egyetem szenátusa korábban olyan egyetemi chartát fogadott el, amely nincsen tekintettel a kisebbségi oktatásra vonatkozó törvényes előírásokra, a minisztérium által el nem ismert dokumentum alapján tartotta meg az egyetem vezető testületeinek a megválasztását.


Markó Béla úgy vélte, nacionalista megfontolásokból gördítenek akadályokat a MOGYE-n az anyanyelvű oktatásra vonatkozó törvényi előírások alkalmazása elé.Nem fogadhatom el ezt a helyzetet. Vagy betartjuk a törvényt, s ezzel együtt az esetleg kényesebb, az etnikumközi viszonyokat érintő előírásokat, vagy nem mehetünk tovább. (...) Nem vállalhatom ezt az eléggé nagy felelősséget egy olyan kormányban és koalícióban, amely nem képes betartatni a törvényt” – fejtette ki Markó Béla. Az oktatásért is felelős kormányfő-helyettes elmondta, a kormány azonnali, határozott közbelépésére van szükség.Nem hónapok múlva, hanem a következő hetekben” – pontosított Markó.

Nyomatékosította, ha ez nem történik meg, távozik posztjáról. „A saját távozásomat helyezem kilátásba egyelőre, az RMDSZ kormányban és koalícióban maradásáról együtt fogunk dönteni. De természetesen nekem is lesz szavam a döntésben” – jelentette ki Markó Béla.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X