nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A WikiLeaks CIA-dokumentumot tett közzé

Egy titkos CIA-jelentést tett közzé szerdán a Wikileaks oknyomozó honlap, de a dokumentum nem tartalmaz államtitkokat.

MTI | 2010. augusztus 26.
|  

Elkészítői inkább gondolatébresztőnek szánták elemzésüket, amelyben azt taglalják, hogy milyen hatásai lehetnének annak, ha az Egyesült Államokról olyan kép alakulna ki, hogy „exportálja a terrorizmust”, s ez mennyiben akadályozná Washington terrorellenes harcát.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) úgynevezett Vörös Sejtje – egy elemzőcsoportja – által készített háromoldalas dokumentum olyan eseteket sorol fel, amelyekben amerikai állampolgárok terroristák szolgálatába szegődtek külföldön vagy szélsőségeseket támogattak.

A dokumentum megállapítja: ha az ilyen esetek miatt olyan kép alakulna az Egyesült Államokról, hogy „exportálja a terrorizmust”, a külföldi partnerországok kevesebb hajlandóságot mutatnának az együttműködésre Washingtonnal a terrorizmus elleni harcban, kiváltképpen az „igazságügyi eljárást mellőző” esetekben, vagyis amelyekben a gyanúsítottak elfogásáról, átadásáról és más országokban történő kihallgatásáról van szó. Másrészt olyan ellenszolgáltatásokat kérhetnek – állampolgárok vagy államtitkok kiszolgáltatását –, amelyek esetleg sértik az Egyesült Államok szuverenitását.

George Little, a CIA szóvivője nem tulajdonított nagy fontosságot a Wikileaks által közzétett dokumentumnak, mondván, a Vörös Sejt elemzői azt a feladatot kapták, hogy vessenek fel hipotetikus eseteket, és ismertessenek az általános gondolkodásmódtól eltérő nézeteket. Little szerint az ilyen elemző anyagok csupán gondolatébresztőnek alkalmasak.

A Wikileaks alapítója, a 39 éves ausztrál Julian Assange augusztus 14-én Stockholmban bejelentette, hogy nemsokára 15 ezer újabb titkos iratot tesznek közzé a szervezet honlapján az afganisztáni háborúval kapcsolatban. A weboldalon először július 23-án jelent meg egy 77 ezer dokumentumból álló csomag, amely ellen a Pentagon erőteljesen tiltakozott.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X