nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Libertate: @durek: "Igen sok párhuzam vonható a nyelvek és a gének működése, viselkedése között." Val...
  2020. 07. 06, 08:35  Mi is az az Uralonet?
 • durek: jav: talán segítene kiküszöbölni a hagyományos, de joggal vitatott családfa modell hiányos...
  2020. 07. 05, 16:54  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Talán itt lenne az ideje egy új módszertan kidolgozásának a nyelvészetben: Nye...
  2020. 07. 05, 16:16  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @szigetva: Elolvastam - Akkor szerkesztő vagy - mert én azt mondtam, hogy az vagy - mert a...
  2020. 07. 05, 13:01  Mi is az az Uralonet?
 • szigetva: @Libertate: Nagyon klassz, hogy azt is te mondod meg, hogy én mivel vagyok tisztában és mi...
  2020. 07. 05, 11:11  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mire valók a dudorok a krokodil bőrén?

Az aligátorok és krokodilok állkapcsának vonalában elhelyezkedő aprócska dudorok érzékenyebbek, mint az emberi ujjbegy – állapították meg amerikai kutatók.

MTI | 2012. november 10.
|  

A hüllők állkapcsának érzékeny bőre egyaránt lehetővé teszi, hogy utódjaikat a legnagyobb gyengédséggel szájukban hordozzák, ahogyan azt is, hogy egy pillanat alatt kettéroppantsák zsákmányukat – számoltak be a kutatók a Journal of Experimental Biology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

„Amint valaminek az érintését érzékelik, azonnal rácsattannak” – idézte Ken Catania kutatásvezetőt, a Vanderbilt Egyetem biológusát a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Catania arra volt kíváncsi, hogy mire szolgálnak a krokodilok fején lévő dudorok. Ezek a mikroszkopikus méretű struktúrák segítenek az állatvédőknek annak megállapításában, hogy miféle krokodilbőrből készült egy-egy használati tárgy: farmon nevelt avagy vadon élő állatéból. Azt azonban mindeddig nem tudták, hogy pontosan mire valók a dudorok.

A kutató amerikai aligátorokat és nílusi krokodilokat vizsgált, pásztázó elektronmikroszkópot használt dudoraik szerkezetének feltérképezésére. Mint kiderült, érzékeny idegvégződések találhatók ebben a struktúrában, amelyek képesek detektálni a nyomást és a rezgést. Az idegvégződések a háromosztatú idegből indulnak ki, amely közvetlenül a koponyából nyúlik ki.

Nagyon gyengéd is tud lenni...
Nagyon gyengéd is tud lenni...
(Forrás: Wikimedia Commons / Tomás Castelazo / CC BY-SA 2.5)

A következő lépésben vizsgálták az ideghálózat működését, mert korábban olyan feltételezések is voltak, hogy a dudorok a víz sótartalmának megállapításában segítik az állatokat. Egy igen érzékeny érintési teszt során egyetlen dudort érintettek egy szőrszállal, így derült ki a kutatók számára, hogy a dudorok az emberi ujjbegynél is érzékenyebbek a tapintási ingerre.

Méréseik szerint a tapintási ingert az érintést követően 50 milliszekundummal képesek az aligátorok és a krokodilok rázárni állkapcsukat áldozatukra. Ugyanakkor nagyon gyengédek is tudnak lenni a ezek a hatalmas hüllők, amikor utódaikat a szájukban hordozzák egyik helyről a másikra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X