nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Mackósajt: @Cypriánus: Mihez tűnik túl réginek? Az R-Z2125 mutáció születéséhez? Az nem ennek a csapa...
  2020. 07. 12, 14:11  Mi is az az Uralonet?
 • Mackósajt: @Gelmik: "Érdekes, hogy számomra te beszélsz célről: több utódnemzés. Ez egy célállítás." ...
  2020. 07. 12, 13:52  Mi is az az Uralonet?
 • Gelmik: @Cypriánus: Akkor libcsi volt. A helyzet az, hogy anno egy sippe több ezer ember volt, eze...
  2020. 07. 12, 12:43  Mi is az az Uralonet?
 • Cypriánus: @Cypriánus: Igaz, paradox módon így többet mondana az etnogenezisről, mintha az uralkodó d...
  2020. 07. 12, 12:32  Mi is az az Uralonet?
 • Cypriánus: @Mackósajt: Másik bajom, hogy pont III. Béla nagymamája kapcsán a kortársskban is merültek...
  2020. 07. 12, 12:30  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Kormányzati Információs Központ tájékoztatása
nyest.hu | 2014. május 15.
|  

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet (a továbbiakban: Intézet) a miniszterelnök irányítása alatt álló központi hivatal, székhelye 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

Az Intézet igazgatói teendőinek ellátásával miniszterelnök úr dr. Bencze Lóránt nyelvész professzort bízta meg. Az Intézet igazgatójának feladatkörébe tartozik – többek között – az Intézet felállításával, működésének megkezdésével kapcsolatos teendők koordinálása, a munkatársak felkérése, a szakmai, kutatói munka szervezése. Az igazgató tartja a kapcsolatot az Intézet irányítását ellátó Miniszterelnökséget vezető államtitkárral.

Az Intézet legfontosabb feladatait, stratégiai céljait a létrehozásáról szóló kormányrendelet határozza meg, mely természetesen az Intézet működése során további feladatokkal bővülhet.

Az Intézet a munkája során számít a Magyar Tudományos Akadémia, mind a hazai, mind pedig a határon túli egyetemi-főiskolai magyar nyelvi, illetve irodalmi tanszékek, az írók, művészek, iskolák, kiadók segítségére. Munkájába, kutatásaiba be kívánja vonni más, a nyelvhasználattal összefüggő, a nyelvhasználatot befolyásoló területek – így különösen a pedagógia, szociológia, pszichológia, művelődéstörténet, politológia, média – kutatásával foglalkozó szakértőket is.

Az Intézet rendelkezésére bocsátott forrás az Intézet felállítását, működtetését, a kormányrendeletben meghatározott, továbbá az egyéb feladatai ellátását biztosítja.

Az Intézet a feladatainak hatékony ellátása érdekében egyrészt egy kis létszámú, állandó munkatársi körrel, másrészt szakértők – kutatási igény szerinti – bevonásával kezdi meg működését. Ez a működési struktúra feltételezi egy szakértői adatbázis létrehozását és naprakész vezetését, mely lehetővé teszi, hogy az Intézet az egyes feladatainak ellátásába a legtapasztaltabb szakértőket vonja be, ezáltal biztosítva a felgyorsult nyelvi változásokra történő azonnali reagálást. A szakértői adatbázis elősegíti az egyes intézmények, szakértők kapcsolatfelvételét, a meglévő kapcsolatok elmélyítését, a folyamatos információcserét, az adattárak kialakításának megkezdését, a már folyamatban lévő kutatások összehangolását. Az adatbázis lehetővé teszi a publikációs és kiadvány-szervezési tevékenység azonnali megkezdését.

Az Intézet kormányrendelet szerinti feladatainak kereteit, tartalmát az Intézet működése során, a kutatási eredmények, szakértői állásfoglalások tükrében lehet majd meghatározni.

2014. május 14.

Kapcsolódó cikkünk.

Információ
X