nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kínaiak alaposan bevásárolnának a Facebookból?

A hírek szerint a kíniak még a bevezetés előtt alaposan bevásárolnának a Facebook rövidesen tőzsdére kerülő részvényeiből.

nyest.hu | 2011. július 6.
|  

A kínai kormány, ha a spájzra nem is, de a nyugati közösségi médiára egyértelműen pályázik. A megdöbbentő hírt a Business Insider tette közzé: a Facebook egy volt munkatársa szerint többek között őt is megkeresték kérésükkel, szedne már össze egy akkora alkalmazotti részvénycsomagot, hogy az már számítson.

Egy másik forrás szerint a Citibank 1,2 milliárd dollár értékben próbál bevásárolni Facebook-részvényekből bizonyos – részben kínai, részben egyéb ázsiai befolyás alatt álló – független alapok számára.

És ha mindez nem lenne még elég, egy harmadik – a Szilícium-völgy egyik legbefolyásosabb, de a cikk átlal meg nem nevezett befektetési bankjából származó – forrás szintén megerősítette, hogy ő is értesült arról, hogy a Citibank kínai megbízásból vásárolná a közösségi portál részvényeit.

A Facebook és a Citibank nem kívánták kommentálni a híreket, a kínai befektetési alapok sem nyilatkoztak az ügyben.

Sokakat aggaszthat, hogy az a kínai kormány, aki mindent megtesz az internet ellenőrzéséért, aki nem riad vissza a közösségi médiában neki nem tetsző vélemények akár erőszakos elhallgattatásától sem, most megpróbál befolyást szerezni a nyugati online médiában.

A Business Insider szerint egyelőre korai az aggodalom, mert a Facebook értékét a tőzsdei bevezetésre 100 milliárd dollár körülire becsülik – ehhez képest az 1,2 milliárd nem számottevő összeg. Mindemellett a kínaiak bevásárlásukkal nem szereznek döntési jogot a cégben és az sem biztos, hogy az eljáró kínai befektetési csoportok döntésének bármi köze lenne a kínai kormányhoz.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kínai vagyonszerzést a Facebooknak jóvá kell hagynia. Ugyanakkor abból kiindulva, hogy Zuckerberg már régóta áhítozik a kínai piacra (annak ellenére, hogy előtte ott már többen megégették magukat), nem valószínű, hogy a legnagyobb arc kifogást emelne a kínai beszerzés ellen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X