nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Hold 100 millió évvel fiatalabb lehet az eddig véltnél

A Hold 100 millió évvel fiatalabb lehet annál, amit a tudósok eddig gondoltak - derült ki egy új, holdkőzetek elemzésén alapuló tanulmányból.

MTI | 2013. szeptember 28.
|  

A legnépszerűbb elmélet szerint a Holdat egy titokzatos, Mars-méretű vagy annál nagyobb bolygó Földnek csapódása hozhatta létre körülbelül 4,56 milliárd évvel ezelőtt, röviddel a Naprendszer keletkezése után. A holdkőzetek friss elemzése azonban arra utal, hogy a Hold, amely valószínűleg ennek a gigászi ütközésnek a törmelékéből állt össze, valójában csak 4,40-4,45 milliárd éves adta hírül a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál a Hold eredete elnevezésű londoni konferencián hétfőn ismertetett kutatásról.

A tudósok szerint ha a Hold 100 millió évvel fiatalabb, mint eddig vélték, az átformálhatja a Földről és kísérőjéről való tudományos vélekedést.Ha a Föld már a gigászi ütközés előtt kialakult, akkor vajon a becsapódás a bolygó legkorábban létrejött légkörét is elpusztította?” – vetette fel a kutatást ismertető Richard Carlson, a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet munkatársa.

A tudósok 4,568 milliárd évesre teszik a Naprendszer korát. A viszonylag kicsi égitestek, mint az aszteroidák keletkezésének idejét is pontosan meg tudják állapítani, ha megfigyelik, mikor történt kőzeteik részben a bolygók építőanyagának összeütközéséből származó hő okozta nagyfokú olvadása. Például a Vesta kisbolygó Földre hulló meteoritjainak elemzése azt az eredményt hozta, hogy az 530 kilométer szélesűrszikla 4,565 milliárd éves.

A tudósok szerint a Naprendszer nagyobb égitestjeinek korát viszont nehezebb megállapítani. „A Földnek a Vesta-szerű, kis aszteroidákhoz képest tovább tarthatott teljes méretére megnőni, és fejlődésében minden új lépés eltörölheti vagy legalábbis elhomályosíthatja a korábbi események emlékét” – magyarázta Carlson.

A technológia fejlődésével a tudósok ugyanakkor egyre pontosabb becsléseket tudnak készíteni, és ezek a becslések a Hold létrejöttét egyre későbbre teszik. Úgy gondolják, drámai születése után a Hold olvadt kőzetek óceánja volt. Jelenleg az ebből azóceánból képződött holdkövek a legpontosabb kormeghatározás szerint 4,36 milliárd évesek.

A Földön a tudósok több helyen találtak olyan jeleket, amelyek 4,45 milliárd évvel ezelőtti nagy kőzetolvadásra utalnak. Gyűlnek tehát a bizonyítékok mondják a kutatók, hogy a Holdat létrehozó és a Földet átalakító katasztrofális erejű ütközés bő 100 millió évvel később történhetett, mint azt eddig feltételezték.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X