nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A fordítók álma lehet a Google új eszköze

Mindenki ismeri a Google fordítóalkalmazását, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a cég nemrég dobbantott egyet a fordítástámogatás terén is.

nyest.hu | 2009. augusztus 27.
|  

Ahogy a Google 2007-ben a Systran fordítói rendszerét leváltotta egy saját fejlesztésű statisztikai fordítómotorra, nemcsak arra nyílt lehetőség, hogy fordítási szolgáltatását integrálja egy sor más szolgáltatásába, hanem arra is, hogy erre épülő programozói felületet (API) is nyisson, sőt a rendszer tudását immár fordítási memóriában is érvényesítse.

A Google Translation Toolkit júniusban vált nyilvánosan elérhetővé, és pontosan úgy működik, ahogy a fordítást segítő asztali szoftverek: feltölthetjük a fordítandó dokumentumot, ekkor megjelenik két ablak, a forrás- és a célszöveg, amit a rendszer igyekszik mondatokra bontani. Az egyes mondatokat (pontosabban szegmenseket) kikeresi egy fordítási memóriából, és ha talál fordítást, be is helyettesíti a célszövegben, így gyorsítva a fordítók munkáját.

A fordítási memóriák a nem pontos egyezéseket is felismerik, és az eltérést jelzik. A Google fordításimemória-szolgáltatásában az az igazán izgalmas, hogy egy nagy globális fordítási memória gazdagodik folyamatosan. Ez a szolgáltatás nem csak az ún. cloud computing (magyarul számítási felhő) jelenségre jó példa, hanem az egyik leghasznosabb webkettes közösségi alkalmazás lehet. Hiszen egy fordítási memória annál jobb, minél nagyobb, és a fordítók munkájuk közben folyamatosan hozzájárulnak mások munkájának könnyítéséhez.

A Google Translation Toolkitről a későbbiekben részletesebben is írni fog a nyest.hu.

Információ
X