nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem fotózhat a Google Csehországban

A helyi adatvédelmi biztos aggályosnak minősítette a Street View kapcsán történő információgyűjtést, így a cég leáll a fényképek készítésével.

IT café, Dajkó Pál | 2010. szeptember 23.
|  

A Cseh Köztársaság illetékesei tegnap bejelentették, hogy a Google Street View szolgáltatásának felépítéséhez szükséges tevékenységet, vagyis hogy a cég autói felvételeket készítsenek az ország kijelölt városainak utcáiról, nem engedélyezik.

Ahogy erről már többször is beszámoltunk, a Street View a világ több pontján felkeltette a kormányzatok, a hatóságok figyelmét, több ok miatt is. A virtuálisan bejárható városképeket kínáló szolgáltatást még az adatvédelemre európai szemszögből kevésbé adó Egyesült Államokban is támadások érték: például azért mert a kormányzat által nemzetbiztonságilag védett helyeket fotóztak le – egyszer még egy katonai bázisra is „betévedt” a fotós autó. A másik kifogás, mely miatt a Google új eljárások bevezetésére is kényszerült, az a képeken látható személyek, autók felismerhetősége volt. E kettőt úgy igyekszenek megoldani, hogy egy szoftveres módszerrel próbálkoznak az azonosítást lehetetlenné tenni: mind az arcokat, mind a rendszámokat kitakarják. A vállalat e törekvését azonban roppant mód megnehezítette az, hogy a Németországból kiinduló vizsgálatsorozat kimutatta: a fotós autók kétséges módszerekkel, kétséges körülmények között, kétséges céllal a nyilvános, titkosítatlan wifikapcsolatok adatait is összeszedték. Az amerikai cég ezek után hiába védekezett, újabb eljárássorozat indult ellenük szinte az egész világon.

A cseh adatvédelmi biztos az egyik a világ sok hasonló tisztviselője közül, akik aggodalmaikat fejezték ki. Viszont ő az első, aki egyértelműen a tiltás mellé állt, és az április óta zajló vizsgálat után – indoklás nélkül – azt jelentette ki, hogy nem szabad engedélyezni a felvételkészítést. A Google ez ügyben a szokásos kompromisszumkészségét mutatta, igyekeztek mindenben együttműködni a cseh hatóságokkal, ám hiába tűnt úgy szerdán, hogy megegyezésre jutnak, a végén mégis csak egy tiltó határozat született meg: „[a Google] aránytalan módon avatkozik bele a polgárok magánéletébe” – nyilatkozta a döntés után Igor Nemec, cseh adatvédelmi biztos, aki – más példákat utánozva – arra is kitért, hogy túl magasan van a fotós autók állványa, így azok három méter magasról a legtöbbször azt is lefényképezik, ami a kerítések mögött van. Nemec szerint emiatt már több tucat bejelentést kaptak, melyek közül az egyik azt hozta fel, hogy a felvétel segítheti egy betörő tevékenységét. A Google képviselője erre azt nyilatkozta, hogy addig, amíg nem kapják meg az engedélyt, támogatást, leállítják a további tevékenységet,a korábban elkészült fotókat viszont elérhetővé teszik

Ahogy erről korábban már írtunk, a magyar adatvédelmi biztos is vizsgálatot indított a Street View ügyében, ezért jelenleg nálunk is szünetel a Google e tevékenysége, emellett wifiadatok gyűjtése miatt is elindult egy eljárás.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X