nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A buszbalesetben életet mentett egy kisfiú nyelvtudása

Egy 6 halálos áldozattal járó buszbalesetben egy kisfiú nyelvtudása mentette meg az egyik sérült életét Arizonában.

nyest.hu | 2010. március 10.
|  

Most lábadozik az a 11 éves kisfiú, aki tolmácsolásával megmentette múlt héten egy ember életét az egyesült államokbeli Arizonában bekövetkezett, 6 halálos áldozattal és 16 sérülttel járó buszbalesetben – számol be a kpho.com.

Amikor a tűzoltók a helyszínre értek, hat utas már halott volt, és a többi sérültnek sem volt egyszerű a segítségnyújtás. „Csak amikor elkezdünk bemászni a busz elején, jöttünk rá, hogy az áldozatok legtöbbje spanyol anyanyelvű” – idézi fel az egyik tűzoltó. Mivel a mentők és a tűzoltók nem beszéltek spanyolul, a mentési folyamat egyre kaotikusabbá vált. Elsősegélypontot állítottak fel az autópályán, és egymás után szálltak föl a helikopterek a sérültekkel.

Ekkor tűnt fel a káosz közepén egy kisfiú. Az egyik tűzoltó megkérdezte, hogy van, mire azt felelte, fázik. Erre a tűzoltó beültette az egyik autó hátuljába, betakarta egy pléddel, és folytatta tovább a mentést. Egy orvos éppen a kisfiú közelében próbált szót érteni az egyik áldozattal, s amikor a gyermek észrevette, hogy nem tudnak egymással kommunikálni, odament, és közvetített a beteg és doktor között. „Nemcsak az elsősegély-procedúrát tudtuk zökkenőmentesen lebonyolítani, de még egész kórtörténetet is kaptunk a pácienstől, így jól ellátva a megfelelő helyre tudtuk küldeni” – mondja az orvos.

„Bámulatos volt, ahogy egy 11 éves kisfiú, aki valószínűleg élete legnagyobb traumáján ment keresztül, segített nekünk tolmácsolni” – foglalja össze az őt megtaláló tűzoltó.

Oscar Rodriguezről később kiderült, hogy nem a fázás volt a legsúlyosabb baja: eltörte néhány bordáját is, és kórházba szállították. Ma már viszont jól van, és azóta kisebbfajta hősként ünnepelik az Egyesült Államokban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X