nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magatartásproblémákból komoly egészségügyi problémák lehetnek

A gyerekkori magatartásproblémák későbbi krónikus betegségeket jelezhetnek előre.

nyest.hu | 2013. szeptember 18.
|  

A gyermekkori magatartásproblémák számos későbbi krónikus betegség kockázatát is jelentik, olyanokét, mint a cukorbetegség, az elhízás, a szívproblémák, illetve különböző gyulladásos megbetegedések – számolt be nemrégiben egy kutatásról a Science Daily.

A kutatás során egy korábbi, a 90-es években készült, több mint 4000 résztvevő bevonásával készült felmérés adatait vették alapul két amerikai egyetem egészségügyi szakemberei. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy azok a gyerekek, akik 8 éves korukban magatartásproblémákkal küzdöttek, 10 évesen már bizonyos fehérjék emelkedett szintjét mutatták. A nagyon sok különböző vizsgált tényező – nem, származás, családi háttér, korábban szedett gyógyszerek stb. – között ez volt a közös a magatartásproblémások esetében.

Ezeknek a fehérjéknek (CRP: C-reaktív protein, IL-6: interleukin 6) a megemelkedett szintje intő jel lehet arra nézve, hogy az illetőnek gyulladásos megbetegedése lesz a későbbi élete folyamán. A magatartásproblémákkal küzdő gyerekekről pedig korábbi vizsgálatok már bebizonyították, hogy felnőttkorukban hajlamosabbak bizonyos betegségekre. A kettő közötti kapcsolatot azonban csak ez a mostani vizsgálat találta meg.

A kutatók úgy gondolják, hogy a kapcsolat abban áll, hogy a legtöbb magatartásprobléma a neuroendokrin rendszer úgynevezett HPA-tengelyéhez köthető. A HPA-tengely felelős a stresszre adott reakciókért, illetve az immunrendszer működéséért. Ha nem működik megfelelően, az vezethet a két fehérje túlzott termeléséhez, illetve a hosszú távon megemelkedett szintjükhöz, ez pedig hosszabb távon gyulladást vált ki.

Forrás

Children With Behavioral Problems More at Risk of Inflammation, Health Problems Later in Life

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X