nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Чебер нылъёс (Szép leányok)

Hogyan hozhattunk létre a nemzeti kisebbségek számára modern kultúrát úgy, hogy annak etnikai jellege megmaradjon? Legegyszerűbb, ha a korábbi kultúrtermékeket öltöztetjük modern köntösbe. Egy klasszikus udmurt sláger például 50 Cent köpönyegébe bújt be.

Fejes László | 2012. április 8.
|  

Az udmurt könnyűzenei életről igazán nem állíthatjuk, hogy frenetikus sikere lenne Magyarországon, ha valaha eljuthatna idáig. A számok többsége nagyjából a magyar mulatós zene stílusához kötődik, igaz, nem kizárólag – erős a techno-vonulat is. Hogy a nagyik után egy kis ízelítőt adjunk az udmurt könnyűzenei életből, a legjobb, ha egy olyan számot választunk, mely mindkét vonulatból mutat valamit.

A Чебер нылъёс (kb. [cseber niljosz], azaz Szép leányok) című szám történetéről sajnos sokat nem tudunk: kb. fél évszázada keletkezett, zenéjét Pjotr Nyikolajevics Kubasev írta Nyikolaj Vasziljevics Vasziljev szövegére. (Igaz, egyes pletykák szerint eredetileg egy tatár dallamról van szó.) Az interneten a dal modern feldolgozásokban érhető el, az eredeti változatban nem sikerült fellelni. A Youtube-on is csak egy modern feldolgozás szerepel, a klippet igen sajátos módszerrel „forgatták” hozzá.

Вань эшъёсы шудон пöлын Minden barátom a muriban van
Мон гине огнам Csak én vagyok egyedül
Малы-меда уд юаське Miért nem kérdezitek
Мар мынам сюлмам Mi van a szívemben
||:Ой, тӥ, чебер нылъёс Ó, ti szép leányok
Малы сыӵеесь? Miért vagytok ilyenek
Жаляны уд валаське Тӥ егит пиез:|| Nem tudjátok szánni a legényt
Мон колхозын усто ужась Élmunkás vagyok a kolhozban
Ваньмыз ушъяло Mindenki dicsér
Нылъёс гинэ уг ярато Csak a lányok nem szeretnek
Весь серекъяло Állandóan kinevetnek
Ой, тӥ, чебер нылъёс... Ó, ti szép leányok...
Кельшымон öвöл шат тусы, Tán nem tetszetős alakom
Сьöд öвöл синмы? Nem fekete szemem?
Малы меда уд юаське Miért nem kérdeztek,
Вералэ мыным. Mondjátok meg nekem.
Ой, тӥ, чебер нылъёс... Ó, ti szép leányok...
Тазьы ик-а огнам уло Hát így egyedül élek
Мусо тугантэк? drága kedves nélkül?
Тазьы ик-а яратэммэ Hát így el sem mondhatom
Уло вератэк? Szerelmem?
Ой, тӥ, чебер нылъёс... Ó, ti szép leányok...

Ha pusztán a dallamot és a szöveget vesszük figyelembe, a dal akár „magyarnóta” is lehetne. Az egyetlen igazi árulkodó jel a kolhoz emlegetése – ezen az sem segítene, ha téeszre fordítanánk. A magyar fül számára ez egyértelműen a politikai propagandát juttatja az eszébe – az oroszországiak életét azonban annyira átfonta ez a propaganda, hogy ma sem üti meg a fülüket.

Egyébként nehezen eldönthető, mennyire vehető komolyan a dal szövege, és mennyire szánták ironikusnak. A megfogalmazás mindenesetre lehetővé teszi mindkét interpretációt.

Nem szánják a szegény kolhozparasztot.
Nem szánják a szegény kolhozparasztot.
(Forrás: Wikimedia Commons / David Levine / CC BY 2.0)

A dal rendkívül népszerűvé vált Udmurtiában és a környező területeken, ráadásul nem csak az udmurtok, hanem az oroszok és más nemzetiségűek között is. Ők gyakran úgy éneklik a dalt, hogy közben a szöveg jelentéséről fogalmuk sincs. A dal szövege több helyen is felbukkan az interneten, általában hibásan.

A dal szövege egyébként meglehetősen egyszerű. Nyelvtani érdekességet legfeljebb az utolsó versszak utolsó két sorpárja mutat, ebben ugyanis az ige (уло [ulo] ’élni fogok’) nemcsak hogy nem a szokott helyén, a mondat végén van, de ráadásul beékelődik a hozzá kapcsolódó igenév (вератэк [veratek] ’mondás nélkül; anélkül, hogy mondaná’) és annak tárgya (яратэмме [jaratemme] ’szerelmemet’) közé.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
12 doncsecz 2012. április 9. 07:07

@Roland2: Az udmurtok elég ázsiaisnak tűnnek nekem, nem igazán érzem az europid arcot.

@bloggerman77: Mi a gond a szőrős résszel? :) Lehet kicsit meglátszik, de a szerző további képeit ha megnézed csúnyább szőrősök vannak, azok tényleg nem szépek. Sejtem persze némely férfinál a szőr miért okoz gondot, de ezt hagyjuk :)

11 Fejes László (nyest.hu) 2012. április 8. 21:52

@Földönkívüli: Nem egészen értem, mi a baj a képpel. Egyébként meg van egy szép cseh/szlovák közmondás: „Aki kutyát akar verni, mindig talál botot.”

@Roland2: Igen. Mögöttük meg a kidöntött családfa.

10 Roland2 2012. április 8. 21:21

@doncsecz: Nem indoeurópai,hanem europid rassz,amibe ugyanúgy a magyarok,finnek,észtek,baszkok,kaukázusiak,stb is beletartoznak.Nincs olyan ,h. indoeurópai 'jelleg'.

Egyébként az udmurtoknak (legalábbis egyeseknek ) elég érdekes,széles arcuk van,a kutatók éjszakáján lehetett udmurtokkal találkozni .

9 bloggerman77 2012. április 8. 18:31

A lányokat kérném otthonra :) bár a barnát kicsit szőrteleníteném, mert nemcsak a mókusa figyel ki, hanem a lábszára is bundás. :p

8 doncsecz 2012. április 8. 17:17

Amúgy a kép egész jó, a commonsban a szerző David Levine többi akt alkotása is megtekinthető: jól kivehető a naturalizmusra való törekvés, nem látni rajta retusálást egyebek mellett és a hölgyek is egészen természetesek. Megmarad a spontán erotika mellett, nincs bennük semmi pornográf és a naturalizmus fokozása érdekében a természetben készültek ezek a képek.

7 Sigmoid 2012. április 8. 16:51

Hát igen, a kelet-európai sültbunkóságnak egyetemes zenei (és képi) nyelve van. Ez a szám olyan hogy akár a Dadan is hallgathatná a Macskajajból, szinte képként rajzolódik ki a posztszovjet maffiózó képe, amint a disznóól mellett parkoló Ferrari előtt pózol géppisztollyal.

6 doncsecz 2012. április 8. 16:42

@Roland2: Nem is embertanira gondoltam, mert van ugyebár fehér, sárga, fekete. De azért az egyes népeknek is meg vannak a maguk vonásai. A szlávoknak is vannak jellegzetes jegyeik, a németeknek, angoloknak, újlatinoknak, skandinávoknak, akik együttesen indoeurópai formát képeznek.

5 Roland2 2012. április 8. 14:36

@doncsecz: Indoeurópai,mint embertani kategória, nincs.

4 doncsecz 2012. április 8. 13:44

@Roland2: Aligha, a feltöltött kép adatai szerint Oregonban készült. De a kinézetük is teljesen indoeurópai, abszolút nem mutatnak uráli jelleget

3 Roland2 2012. április 8. 12:59

Legalább udmurt lányok vannak a képen ? :)

2 Sultanus Constantinus 2012. április 8. 11:59

Nem kötözködésképpen, csak jó tanácsként jegyzem meg, hogy szerintem az ilyen képeket tartalmazó cikkeknél nem ártana kitenni valamiféle "18 éven felülieknek szóló tartalom" figyelmeztetést (ahogy pl. a Velveten is van), még mielőtt megbüntetnek titeket. Nem biztos, hogy csak nagykorúak olvassák ezt az oldalt...

1 scasc 2012. április 8. 10:54

Hogy az udmurt 20.sz-i "mulatós" mennyire rokon a magyar 20.sz.-i mulatós dallamvilágával...

A SZU zenei kultúrájában nem vagyok otthon: ez a a hasonlóság néprajzosok szerint az udmurt (vagy ld. szöveg: tatár!) dallamra vezethető vissza, vagy élt a híres orosz műdal mellet a SZU-ban egy "oroszos", ill. akkor inkább "keleteurópai" "mulatós" stílus is, s innen az egyezés?

Információ
X