nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem koncerteznek az udmurt együttesek Budapesten

A komi-permják együttesek utazása meghiúsult, a legújabb hírek szerint az udmurtok sem jönnek koncertezni tavasszal. De mi állhat a háttérben?

Fejes László | 2011. március 23.
|  

A Suo Sou (Azt mondom/mondják, hogy show) című orosz nyelvű udmurt portál arról számol be, hogy a Silent Woo Gore és a Malpan (Gondolat) nevű udmurt együttesek felléptek volna a tavaszi budapesti IFUSCO-n, de a szponzor visszalépett.

Minőségi kifogások

Valójában nem tudjuk, mi áll a hír hátterében, mindenesetre meglepő a szokatlanul erős kritikai hang. Korábban tartottak rendkívül rosszul szervezett finnugrisztikai rendezvényt Magyarországon, mely ráadásul sokkal jelentősebb volt, mint az IFUSCO, kritikus hangokat mégsem lehetett hallani.

A szponzor visszalépésének fő oka viszont az volt, hogy a konferencia szervezői állítólag nem voltak hajlandóak az udmurt együttesek koncertjét belefoglalni az IFUSCO kulturális programjába, ráadásul ennek okát sem voltak hajlandóak megnevezni. A honlap szerint egyébként is sokan kritizálják a szervezők munkáját, mivel nagyon rossz az érdekelt felek közötti kommunikáció. A budapesti fellépés mellett elmarad az együttesek moszkvai fellépése is.

A Suo Sou emlékeztet, hogy korábban komi-permják együtteseknek kellett volna fellépniük az IFUSCO kulturális programjában, ám az ő útjukat finanszírozó Permi Kraj kormánya végül erre az útra nem adott pénzt, mivel ugyanezek az együttesek (melyeket a cikk nem nevez meg) az ősz folyamán a budapesti Orosz Kulturális Központban tartandó A Permi kraj napjai című rendezvényen amúgy is fellépnek.

Forrás

Silent Woo Goore и Малпан не поедут в Венгрию.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Tóth Szilárd 2011. március 28. 20:24

Az izsevszki „Suo Sou“ portál hírét már ott is helyreigazítottam, de a magyar érdeklődőkhöz ez alig juthatott el, ezért itt is megteszem.

Az megfelel a tényeknek, hogy a permi kormány által finanszírozott Komi-Permják Etnokulturális Központ elhalasztotta a Sondiban népi együttes kiutaztatását, ami igencsak nagy bonyodalmakhoz vezetett, az azonban már csak részben igaz, hogy az IFUSCO szervezői nem fogadták az udmurt együtteseket. Ugyanis a kudimkari Etnokulturális Központ lemondó levele után a finnugor diákkonferencia szervezői ezt közölték velünk: „Sajnos azt kell mondanunk, hogy az IFUSCO-ra már ne fáradj együttes elhozatalával, mert a helyfoglalásaink ügye már a szerződés aláírásánál tart, és nem módosíthatunk a programon.“ Vagyis nem a népszerű udmurt együtteseket nem tudta fogadni az ELTE, akikkel éppen hogy elkezdtem tárgyalni, hanem a Sondiban helyett már senkit sem.

De a Suo Soutól senki se várjon el tárgyilagos hírközlést, lévén a Suo Sou pletykaportál! Elég ránézni a lap tetején elhelyezett logóra, ami egy óriási füllel rendelkező férfit ábrázol.

Egyébként a Sondiban elmaradt moszkvai koncertje miatt szomorkodókat az orosz fővárosban egy fergeteges finnugor esttel fogjuk felvidítani a dolgok legújabb állása szerint április 27-én.

A Suo Sou és a hírét átvevő Nyest érdeme, hogy ráirányította a figyelmet a két nagyszerű udmurt együttesre. Reméljük, hogy a lírai Malpan (“Gondolat“) és az indie Silent Woo Goore egyszer valóban felléphet a magyar közönség előtt!

2 Fejes László (nyest.hu) 2011. március 23. 17:20

Köszönjük a gyors reagálást! Várjuk a fejleményeket!

1 Sziráki Zsófi 2011. március 23. 15:50

A szervezőbizottság semmilyen megkeresést nem kapott sem a Silent Woo Gore, sem a Malpan együttesek részéről. Természetesen ha kerestek volna, hajlandóak lettünk volna fellépési lehetőséget biztosítani.

A komi-permjákoktól a Sondiban együttes neve került szóba, azonban szponzorációs gondok miatt ők egy közvetítőn keresztül lemondták a tervezett fellépést.

Az IFUSCO hivatalos e-mail címére nem érkezett kritikai megjegyzés sem a kulturális programokkal, sem más egyébbel kapcsolatban. A résztvevők esetleges kérdéseire mindig 24 órán belül, kimerítően válaszolunk.

Helyreigazítást kérve természetesen megkeressük a hivatkozott weboldal szerkesztőit is.

Az IFUSCO 2011 szervezőbizottsága nevében tisztelettel: Sziráki Zsófia

Információ
X