nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A temetőben nem szabad síelni
Lassi Valtonen: Pispala

A magyar zenei tehetségkutatók nézői még nem nagyon találkozhattak olyannal, hogy egy énekes úgy dönt, feladja a versenyt. A 2011-es finn Idols egyik nagyreményű indulója, Lassi Valtonen éppen így járt el az elődöntők előtt. A cikkből kiderül, hogy ez miért nem olyan nagy tragédia.

Sunnuntaiset Lapset | 2012. január 15.
|  

Aki már látott zenei tehetségkutatót, talán egyetért, hogy a tehetséges énekesek csoportját tovább bonthatjuk tehetségkutató-kompatibilis és nem kompatibilis csoportokra. Ez azt jelenti, hogy vannak, akikből alkatuknál, kinézetüknél és ki tudja még milyüknél fogva lehet sztárt faragni, és vannak, akik ennek – talán akaratukon kívül – ellenállnak. Az utóbbi típusú énekeseket a zsűri optimistán néha tovább és tovább tolja a versenyben, de van, aki mégis úgy dönt, nem kér a népszerűségből és a nyereményből, inkább csak zenélget tovább. Így volt ez tavaly a 20 éves Lassi Valtonennel is, akin már az első Idols-válogatón látni lehetett, hogy nem egy kimondott sztárénekes-típus, még akkor sem, ha hangjával azonnal meggyőzte a zsűrit.

Lassi Valtonen
Lassi Valtonen
(Forrás: satumaa.yle.fi)

A finnországi zenei tehetségkutatók történetében az ötödik Idols (Az American Idol mintájára) indult el tavaly. A verseny menete szerint a válogatók után megmaradt 79 énekest három napig szortírozták még az úgynevezett Teatteriviikonloppu (Színházi hétvége) keretében, ami három napig tartott. Lassi a harmadik napig bírta az iramot, azonban hiába válogatták be a legjobb tizenkettő közé, lemondott a lehetőségről, inkább szerényebb körülmények között próbálkozott tovább a zenéléssel.

Lehetett volna a történet folytatása, hogy Lassi a tévéképernyőről eltűnve a feledés homályába merül. Nem így történt. Lassi, akit Finnországban Paleface-hez szokás hasonlítani, de néhányan az új Rauli Baddingként is emlegetik, 2011 októberében adta ki bemutatkozó albumát Kukin tyylillään (kb. Minden stílusban) címmel. Decemberben már jött is az értesítés az aranylemezről, illetve az Emma-jelölésről az év pop-albuma kategóriában.  A díjátadót január 20-án tartják, fellépnek többek között Chisu, Jukka Poika és a Haloo Helsinki!.

Választott dalunkhoz frissen elkészült videót is tudunk mutatni:

A dal szövege következik:

Pispala Pispala
Halosta kuorikon ukko mulle vuollut on A fahasábról az öreg lefaragta nekem a kérget
Kivelle istahdan katselemaan A kőre ültem nézelődni
Huhtikuu halkeaa, sohjo peittää kaiken maan Az április előtör, minden latyakos
Taivas yllä linnuton, liikkumaton Az ég fent madártalan, mozdulatlan
Ei sotaleikkejä täällä, nään pakojoukkoja vain Itt nincsenek háborús játékok, csak menekültek csoportjait látom
On jalanjälkiä jäällä, pois aamun koitossa vie Lábnyomok a jégen, a napfelkeltébe vezetnek
Näitä painajaisia ei saa millään haipumaan Ezek a rémálmok nem halványulhatnak el
Äiti pyyhkii kasvojaan, mulle lupaa muutosta Anya a haját fésüli, nekem változást ígér
Muttei koskaan voi kuolla Pispala De Pispala nem halhat meg soha
Laukku on valmiina, kaulaliina kaulassa A bőrönd kész, sál a nyakban
Poikanen vielä oon, oivaltava Kölyök vagyok még, éleslátó
Kalevankankaalla ei saa kantaa suksia, A Kalevankangason nem szabad sílécet hordani
Hevoset odottaa hautaamistaan A lovak temetésre várnak

A dalszöveget Matti Salo rapzenész írta. A szöveg egy kisfiú szemszögéből mutatja be az 1918-as finn polgárháború utáni Tamperét. Pispala Tampere egyik, a legszebbnek mondott kerülete, a város központjától két és fél kilométerre található. A szintén említett Kalevankangas is Tampere városrésze, itt található a temető, melyben a polgárháborúban és a téli háborúban elesettek, illetve a második világháborúban a szovjet oldalon, Karjalában rekedtek emlékműve áll.

Olvasmánylista

Lassi hivatalos honlapja

Facebook-oldala

Idols

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X