nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kötelező tantárgy lehet
az udmurt nyelv Udmurtiában

Bár az utóbbi húsz évben semmiféle hajlandóságot nem mutattak rá, az Udmurt Köztársaság vezetése jelenleg azt fontolgatja, hogy minden iskolában kötelezővé tegyék az udmurt nyelv oktatását.

Rénhírek | 2013. szeptember 30.
|  

Az udmurt nyelv kötelezővé tételét az Udmurt Kenyes (Udmurt Tanács) érdekvédelmi szervezet javasolta. Elvin Kaszimov, Udmurtia parlamentjének képviselője azt mondta, hogy támogatják a javaslatot, amennyiben az nem ütközik a föderációs törvényekbe – írja az Argumenti v Izsevszke.

Kétnyelvű információs tábla (hibás udmurt alakkal) egy izsevszki megállóban
Kétnyelvű információs tábla (hibás udmurt alakkal) egy izsevszki megállóban
(Forrás: Wikimedia Commons / Emaus / GNU-FDL 1.2)

Mint Kaszimov kifejtette, ha elvész az udmurt nyelv kultúrája, Udmurtiát a Kirovi vagy a Permi területhez csatolhatják, önállósága elveszhet. Jelenleg a köztársaságban kevés az iskola, ahol udmurtot tanítanának, és kevesen tanulnak udmurtul. A nyelvi helyzet romlását jelzi, hogy az udmurt nyelvű újságok és folyóiratok példányszáma egyre csökken.

Oroszországban jelenleg központosítási törekvések vannak érvényben: ezek keretében a Permi területhez csatolták a Komi-Permják Autonóm körzetet, az egyetlen finnugor többségű területet. Béár a helyi orosz politikai elit teljesen érzéketlen a nyelvi jogokban, a jelenlegi helyzetben saját hatalmi pozícióját félti. Amennyiben a nemzetiségi területeket egy nagyobb központhoz csatolnák, ezek a területek egy nagyobb közigazgatási egység perifériájává válhatnának. Ez a lehetőség nem csupán a politikusokat, de a helyi politikusokat, de a lakosságot is aggodalommal tölti el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pierre de La Croix 2013. október 1. 09:51

Ez egy jó hír, de mit fog szólni ehhez a pár napja belinkelt finn nyelvész, aki olyan sarkosan fogalmazott a kis és kihaló nyelvek taníttatásáról?

Remélem meg fog valósulni ez a terv.

Információ
X