nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hol szankvaltap hangja szól...
Ikerkiállítás a finnugor népekről

A finnugor világkongresszushoz kapcsolódó kulturális programok keretében nyílt meg Siófokon a finnugor népeket bemutató kettős kiállítás.

Fejes László | 2012. szeptember 7.
|  

Csütörtökön a finnugor népeket és tárgyi kultúrájukat bemutató kettős kiállítás nyílt a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban. Az egyik kiállítás Lennart Meri észt dokumentumfilmes és író (később köztársasági elnök) a finnugor népek körében tett útjairól szól. Meri szinte mindegyik finnugor népnél megfordult. Az eges tablók egy-egy népet mutatnak be, kiemelve Meri néhány reflexióját a náluk tett látogatásokról. Az angol nyelvű tablókat magyar fordítással látták el.

A kongresszus résztvevői megtekintik a népüket reprezentáló tárgyakar
A kongresszus résztvevői megtekintik a népüket reprezentáló tárgyakar
(Forrás: Fejes László)

Az észt vendégkiállítást jól kiegészíti a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből Kerezsi Ágnes által készített válogatás. Elsősorban a népviseletek jellegzetes darabjait, illetve használati tárgyakat láthatunk. Míg a tablók a falakon helyezkednek el, a kiállított tárgyak az általuk körülölelt térben helyezkednek el. A kiállítás kis terjedelme sajnos csak azt teszi lehetővé, hogy rámutasson a finnugor (és szamojéd) népek kultúrájának sokszínűségére, és felkeltse az érdeklődést – a velük való behatóbb ismerkedésre nincs lehetőség.

A csütörtöki ünnepélyes megnyitó fényét emelte a Liling Szojum manysi folklóregyüttes fellépése. Az előadásnak köszönhetően a közönség hallhatta a manysi citera, a szankvaltap hangját is.

Manysi tánc
Manysi tánc
(Forrás: Fejes László)

A kiállítás szeptember 29-ig tekinthető meg keddtől péntekig 12:00 és 18:00, szombaton 10:00 és 14:00 között Siófokon, a Fő tér 2. szám alatt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X