-
Sándorné Szatmári: @nasspolya: 25 Folytatom.. Ez a feltételezésed az -szt/ d(t) toldalékokkal kapcsolatban: "...2024. 10. 14, 15:13 Ál- és Tudomány
-
Sándorné Szatmári: @nasspolya: 25 -re Folytatás: "A -d-re talán a válasz az, hogy fiktív tőre épül, nincs öná...2024. 10. 13, 11:41 Ál- és Tudomány
-
Sándorné Szatmári: @nasspolya: 25 "Miért pont ez a két nyelv?" Mármint az (illír-) pannon - kelta (==> a k...2024. 10. 12, 10:34 Ál- és Tudomány
-
nasspolya: @Sándorné Szatmári: Miért pont ez a két nyelv? Az illírből főleg csak tulajdonnevek és pár...2024. 10. 10, 07:37 Ál- és Tudomány
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: A szer szó sokoldalú jelentése a MAI magyar nyelvben amire gondoltam és amiről ...2024. 10. 06, 20:07 Ál- és Tudomány
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.
Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
Miért nem lehet a piros tojást megenni? Hát azért, mert ha meghámozzuk, már nem piros. Az észtek azonban megoldották ezt a problémát is.
Ha egyenesen a piros tojásba szeretnénk harapni, de nem szeretjük a fogunk alatt ropogó tojáshéjat, az alábbiak szerint járjunk el. Szükségünk lesz a következő hozzávalókra: tojás, reszelt cékla, fokhagyma, őrölt kömény, ízlés szerint kapor, só, citrom.
Az oldal az ajánló után folytatódik...
A tojásokat keményre (azaz lobogó vízben legalább tíz percig) főzzük, hideg vízben gyorsan lehűtjük és meghámozzuk. A reszelt céklába belekeverjük az összezúzott fokhagymagerezdeket, a köményt, a sót és a citrom levét, illetve az apróra vágott kaprot. A salátát egy edénybe tesszük, és óvatosan belenyomkodjuk a tojásokat úgy, hogy hogy a saláta elfedje őket. A salátát 12 órán át érni hagyjuk, ezalatt a tojás felveszi a saláta színét és ízét. (Semmiképpen se hagyjuk 24 órán át tovább állni, mert ekkor a festékanyag a tojássárgájáig szivárog, és lilára festi azt.) Ezután a tojásokat kivesszük és szalvétával megszárogatjuk. A tojások félbevágva igen dekoratívak. A salátát külön tálaljuk. Gyorsabban is elkészíthetjük a piros tojást, ha a főtt és meghámozott tojásokat sózott céklalébe tesszük. A képen látható tojások három órát áztak a céklalében.A recept nem tartalmaz mennyiségeket, de értelemszerűen a tojás mennyiségéből kell kiindulni. A cékla mennyiségét úgy válasszuk meg, hogy annyi tojás beleférjen, ahányat „festeni” szeretnénk. A fűszereket pedig ízlés szerint használjuk.
Forrás